Как да пиете алкохол, без да навредите на здравето си

Как да пиете алкохол, без да навредите на здравето си Снимка: popmech.ru

Шест полезни съвета как да намалим отрицателното въздействие на алкохола върху организма

Понякога е невъзможно да се откажем от няколко чаши хубаво питие  (особено по време на празниците). Как можем да намалим отрицателното въздействие на алкохола върху организма?

1. Изчислявайте правилно дозата.

Разрешеното от лекарите количество алкохол е 8 мл спирт на ден. Това означава, че без проблеми тялото на възрастен човек може да преработи 150 мл вино или 30 мл силен алкохол на ден. При това имайте предвид, че принципът "въздържайте се от алкохол през цялата седмица, а след това през уикенда пийте цяла бутилка", разбира се, не работи. Този подход силно претоварва организма.

2. Избирайте само качествен алкохол. 

При алкохолните напитки принципът "по-добре малко, но по-качествено" е един от най-надеждните. Купувайте само сертифицирани продукти от проверени и доказани магазини.

3. След всяка порция алкохол, изпивайте чаша вода.

Често по време на празника забравяме да пием вода, което е голяма грешка. Факт е, че алкохолът способства дехидратацията, така че редуването на вино с вода помага да се възстанови балансът на течностите в организма. Да не говорим, че на сутринта след празника ще се почувствате много по-добре.

4. Не смесвайте напитките. 

Да, тази стара истина всъщност може да ви помогне. Не е необходимо нито да увеличавате, нито да намалявате градуса - в течение на цялата вечер пийте само напитката, с която сте започнали. И бъдете особено внимателни с коктейлите. Ако много ги обичате, смесете си ги сами, от качествени съставки. И се опитайте да изберете рецепти, които изискват само една алкохолна съставка, а всичко останало е сокове или газирана вода.

5. Внимавайте какво ядете. 

И по никакъв начин не пренебрегвайте приема на храна в деня, когато приемате алкохол - стомахът не трябва да е празен. Идеалното мезе за празника са зеленчуците, лекото месо и рибата.

6. Спрете да пиете най-малко 3 часа преди лягане. 

Защо това е важно? Защото през нощта стомашно-чревният тракт трябва да почива, той просто не е програмиран да преработва алкохол през нощта (а в същото време и тежка храна). Това означава, че алкохолът, изпит непосредствено преди лягане, се усвоява и се извежда от организма по-бавно. Това е причината за неразположението на сутринта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: