Само руското шампанско може да се нарича шампанско в Русия

Само руското шампанско може да се нарича шампанско в Русия

Moet Hennessy обявиха, че ще се съобразят с промените

Френските вина, произведени в областта Шампан, ще трябва да променят етикетите си и да категоризират продукцията си като „пенливо“ вино. Това гласи указ, подписан от руския президент Владими Путин, съобщава РБК. 

Според промените в закона за регулиране на алкохолните напитки терминът „шампанско“ е разрешен да се използва само по отношение на шампанското, произведено в Русия.  Промяната доведе до „временно спиране на доставките“ и множество затруднения от логистична и регулаторна гледна точка, коментира говорител на Moet Hennessy.  

В неделя, 4 юли, от компанията съобщиха пред Bloomberg, че ще се съобразят с промяната в закона и ще променят категорията и етикетите на виното, което внасят в Русия. „Доставките ще се възобновят възможно най-скоро, след като бъдат направени необходимите корекции“, съобщават от Moet .  

Според „Ведомости“ в Русия се внасят около 50 милиона литра пенливи и шампански вина годишно, от които 13% се падат на френските шампански вина. Годишните доставки на Moet Hennessy за Русия са 600-800 хиляди литра на стойност до 20 милиона долара.  

Според Вадим Дробиз, директор на Центъра за изследване на федералните и регионалните алкохолни пазари, това е тесен сегмент от първокласни продукти, който може да бъде заменен от пенливи вина от Испания и Италия (просеко и кава). Според него руснаците пият предимно местно пенливо вино, тъй като според изчисленията на центъра само 27% се внасят.  

Ограниченията са добре дошли за някои производители в Русия, тъй като ще имат повече време да развият бизнеса си. Други обаче смятат, че с този закон руският бизнес бива изваден от световната картина, коментират от Bloomberg.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: