Как консумацията на големи количества сол влияе на организма

Как консумацията на големи количества сол влияе на организма Снимка: planetanovosti.com

Прекомерното количество сол може да причини язва и дори рак на стомаха

Солта помага да се направи всяка храна по-вкусна. В същото време в състава му има натрий и хлорид, които оказват положително влияние  върху работата на човешкия организъм. Но ако количеството сол е твърде голямо, тогава тази полезна на пръв поглед подправка може да се превърне в истински враг за човека

За товасъобщава Popular Science.

Натрият помага за регулиране на кръвния поток, а също така влияе върху пълноценната работа на мускулните влакна, нервите и храносмилането. В същото време излишъкът на сол води до сериозни здравословни проблеми.

Поради прекомерното наличие на натрий, в организма започва да се задържа вода, което води до образуването на отоци. Най-често те се появяват в областта на китките на ръцете, краката, ходилата, глезените. Увеличаването на количеството течност засяга притока на кръв и кръвното налягане, което може да стане твърде високо.

Солта в големи количества в рациона може да проовкира силна жажда. Причината за това е, че тялото се опитва да коригира съотношението вода - натрий в клетките. Ако човек консумира недостатъчно количество течност, тя ще започне да се извлича директно от клетките, което в крайна сметка ще предизвика дехидратиране на организма.

При употребата на сол, ходенето до тоалетната става все по-често. Поради честото уриниране тялото губи важен минерал - калций. Ако това се случва постоянно, тогава може да се развие такова заболяване като остеопороза. Някои изследвания също така показват, че прекомерното количество сол може да причини язви и дори рак на стомаха.

Дневната доза сол за възрастен е не повече от 5 грама, което е равно на една чаена лъжичка. Освен това, експертите препоръчват да се употребява йодирана сол, за да се избегне липсата на йод в организма, тъй като този проблем се среща при много хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: