Защо океаните са толкова солени, при положение, че в тях се вливат сладководни реки

Защо океаните са толкова солени, при положение, че в тях се вливат сладководни реки Снимка: iXBT.com

За това има просто обяснение, съобщава порталът iXBT.com

Казват, че ако всичката сол от океаните се разпредели равномерно по повърхността на Земята, ще се получи слой с дебелина 166 м. Това може да се сравни с висока 40-етажна сграда с офисни помещения. Но откъде в океаните има толкова много сол?

От древни времена хората са измисляли различни обяснения за това, защо в океана има толкова много сол. Съвременните учени смятат, че отговорът се крие в съчетанието на няколко фактора. Това е притокът на сол от реките и хидротермалните извори.

Относто солта в реките, трябва да се каже, че всъщност химичният състав на солта в реките и в моретата е много различен. Речната вода се характеризира с карбонати, докато за морската вода са характерни хлоридите.

За първи път учените започват да изучават хидротермалните извори през 1979 година. Това проучване е проведено като част от програмата RISE. Експертите откриват, че водата от океана прониква дълбоко в земната кора и се обогатява с химични съединения, включително хлориди. Този разтвор се нагрява до 350 градуса по Целзий и изригва обратно в океана. По този начин се създават хидротермалните извори, или  black smokers("черни пушачи").

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: