Открит е нов метод за превръщане на морската вода в питейна

Открит е нов метод за превръщане на морската вода в питейна Снимка: https://www.piqsels.com

Учени създадоха механизъм за обезсоляване и очистване на водата с помощта на слънчева енергия.

Изследователи от университета Монаш (Австралия) са разработили енергийно ефективен и сравнително евтин метод за обезсоляване на вода чрез използване на специални фоточувствителни адсорбенти - металорганични решетъчни структури (MOF) и обикновена слънчева светлина.

 (MOF - Metal Organic Framework е клас хибридни материали - микропорести структури с размер няколко нанометра, които се състоят от метални йони.)

 

Създаденото от учените вещество с кодовото наименование PSP-MIL-53 адсорбира солите от морска или друга солена вода и я превръща в питейна само за 30 минути. Новият метод позволява да се произведе 139,5 литра вода на килограм MOF за ден. При това кристалите на адсорбента могат да бъдат регенерирани за повторно използване чрез излагането им на слънчева светлина само за четири минути.

 

Според стандартите на Световната здравна организация питейната вода с добро качество има обща минерализация < 600 mg/литър. С помощта на новата разработка изследователите успяха да постигнат показатели на минерализация < 500 mg/литър.

 

В съвременния свят десетки милиони хора нямат достъп до нормална питейна вода, ето защо новият метод за обезсоляване би могъл да помогне за разрешаването на този сложен проблем.

 

„Слънчевата светлина е най-разпространеният и възобновяем източник на енергия на планета, който при това е и безплатен. Новият метод  на обезсоляване на базата на адсорбенти с използване на слънчева енергия за регенериране на материала осигурява енергийно ефективно и екологично решение на проблема с недостига на питейна вода", разказва водещият автор на изобретението Хуантин Ван.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: