„Air and Water Need Good Wings” - парапланерист и кайтсърфист ще прекосят държавата по въздух и вода в общ проект

„Air and Water Need Good Wings” - парапланерист и кайтсърфист ще прекосят държавата по въздух и вода в общ проект Снимка: 360mag

Кайтсърфистът Никола Абаджиев и парапланеристът Веселин Овчаров ще прекосят държавата от запад на изток по течението на р. Дунав.

Състезанието се провежда във вторник (30 юни), като началната точка на надпреварата е Ново село в област Видин. Двамата спортисти ще разполагат с прозорец от 12 часа, в които да изминат най-дълго разстояние. 


Първоначално състезанието бе обявено за 20 юни, но поради пряката зависимост на спортистите от метеорологичните условия то бе отменено няколко пъти, докато в крайна сметка бе решена днешната дата. 


Надпреварата започна в 7 часа сутринта, а публиката ще има възможност да забележи спортистите в някои областни градове. Никола може да бъде видян по устието на река Дунав покрай Видин, Лом, Козлодуй, Никопол, Свищов, Русе, Силистра, а Весо ще прелети над Белоградчик, Монтана, Плевен, Бяла, Разград, Шумен и Добрич.


По време на състезанието снимачен екип ще следи спортистите, а чрез система за проследяване ще можете онлайн да видите точната локация на двамата в реално време.


Никола Абаджиев е един от първите българи, влезли в отбора на Red Bull (след Весо Овчаров). Миналата година той става 12-и в света в състезание в Португалия по кайтсърф, а преди това три поредни години (2014-2016) става шампион по хавайски сърф в България. Следващата година грабва бронза в състезанието Master of the Ocean в Доминиканската република, макар и да е най-малкият участник. Само на 18 години, той вече е печелил редица награди в международни състезания като Global Kitesport Association (GKA) Wave & Strapless Freestyle Tour.


След като завършва НСА, Весо Овчаров практикува редица спортове, но открива страстта си в акропланеризма и става един от най-успешните пилоти в света. Макар да започва на шега и в опит да преодолее страха си от височини, той открива красота в свободния полет и така започва пътешествието му към успеха. След дълги часове във въздуха той печели първо място в света на състезание в Норвегия и е прелетял повече от 400 км над Бразилия. Освен това през 2018 г. Весо поставя световен рекорд за най-много последователни превъртания (infinity tumbling) - 613.


Повече информация за надпреварата можете да намерите на официалната Facebook страница на събитието, където ще има данни в реално време, които проследяват спортистите. Ние ще следим пряко събитието и ще се върнем скоро с обзор на състезанието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: