Швейцария като новата „Долина на смъртта“ за търсачите на силни усещания

Швейцария като новата „Долина на смъртта“ за търсачите на силни усещания Снимка: swissinfo.ch

Всяка година хиляди любители на екстремните спортове се отправят към алпийската държава, често с фатални последици.

Затова местните хора, които „разчистват” след инцидентите, започнаха да говорят за забрана на екстремните планински спортове. Според swissinfo.ch обаче, това би влошило нещата, предвид опита на редица европейски страни, където т.нар. BASE-скокове с парашут от високи скали са забранени, но любителите им започват да ги практикуват през нощта, при още по-висок риск.

През 2019 г., приходът от туристи в швейцарските Алпи е $ 2,34 милиарда. Същевременно, за последните 22 години, в Швейцария са загинали или изчезнали 80 фенове на екстремните планински спортове, 60 от които в долината Лаутербрунен в Бернските Алпи, „прославила” се като „Долината на смъртта”. Този сезон прибави още четири чуждестранни жертви.

Миналата година местните хора дори откриха паметник на жертвите в гробището си – отчасти с практични съображения, за да „спасят” пейзажа си от многобройните лобни места в планината, отбелязани с кръстове, очила, шапки, въжета и други лични вещи на жертвите. Така или иначе, и паметникът, и разхвърляните навсякъде импровизирани мемориали напомнят за една неудобна истина – че Швейцария проявява твърде голяма толерантност към любителите на адреналина, които носят приходи - накърнявайки чувствата на собственото си население. 

Swiss base-jumping mecca unveils memorial to dead thrill seekers - SWI  swissinfo.ch
Снимка - swissinfo.ch

В Швейцария Федералната служба за гражданска авиация регулира всички въздушни спортове, в това число и BASE-скоковете, които се считат за специална форма на парашутизма, изискваща лиценз за практикуването ѝ. На практика обаче екстремният спорт се регулира  от асоциации като Swiss BASE Association (SBA), докато в повечето страни от Европейския съюз, където спортът не е забранен, за всеки един скок се изисква официално разрешение.

Миналата година Националният въздушно-спасителен център REGA е организирал 14 330 мисии, с 30% повече от средното за последните пет години. Това доведе до увеличаване на хеликоптерния парк в районите за екстремен туризъм и до наемане на допълнителен персонал за оперативния център на REGA. Увеличило се е и натоварването на Бернската полиция. 

През 2019 г. швейцарската депутатка Маргрет Кийнер Нелън предложи забрана на BASE-скоковете от скали в страната, с аргумента, че с всяка смърт Швейцария губи от репутацията си на световна туристическа дестинация. Правителството обаче постанови, че няма причини за забрана, тъй като броят на смъртоносните злополуки при BASE-скокове, е по-нисък в сравнение с други развлекателни спортни дейности.

Действително, BASE-скоковете може да изглеждат „не толкова смъртоносни“, като например алпинизма или плуването в швейцарските реки и езера, където миналата година са се удавили 46 души. Точна статискита за жертвите на BASE-скоковете обаче не се води, а данните се събират от местните новини, които вероятно пропускат част от случаите. 

Air-Glaciers, операторът на хеликоптерни полети в туристическите райони, има политическата позиция да настоява за забраната, но предпочита да не го прави, а да съдейства за спазването на правилата - разрешение за всеки скок и регистрацията му в спасителните служби. 

На същото мнение е и SBA, която също се ангажира да въведе регулации в екстремния спорт. Така например, феновете му трябва да си купуват годишна абонаментна карта на стойност $ 40, $ 25 от които са за сдружението на местните фермери, в чиито ниви се приземяват скачащите, а SBA получава  останалите $ 15, за да поддържа най-популярните места за скачане.

Правителството смята, че подобни правила, заедно с още образователна работа, могат „значително да намалят конфликтите между местните жители и другите потребители на въздушното пространство“ в Швейцария.Явно, това не е попречило на една високопланинска община да изисква от всеки, тръгнал към планината, депозит от $ 10 000, които туристът си получава обратно, ако не се наложи общината да ги използва за спасяването или... за погребението му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: