„Air and Water Need Good Wings” - обзор на състезанието между парапланериста Весо Овчаров и кайтсърфиста Никола Абаджиев

„Air and Water Need Good Wings” - обзор на състезанието между парапланериста Весо Овчаров и кайтсърфиста Никола Абаджиев Снимка: Red Bull Contest Pool

Двамата спортисти се впуснаха в надпревара кой ще измине най-дълго разстояние в 12-часов прозорец.

Надпреварата между Весо Овчаров и Никола Абаджиев започна в 9 ч. сутринта от Ново село, област Видин. В рамките на 11 часа и 43 минути двамата успяха да изминат разстояние от 137,38 и 324,98 км съответно.


Денят започна трудно за парапланериста, който на няколко пъти трябваше да спира поради силния вятър и трудното издигане във въздуха. Той се състезаваше с висок клас (С) параглайдинг крило, позволяващо бързо развиване на скорост. Но макар и екипиран добре, метеорологичната обстановка не бе в негова полза и надпреварата за него приключи преди Плевен. 


Слаби накъсани термики с максимална сила от 1 м/сек. не позволиха на парапланериста да вземе височина и скорост. На няколко пъти се е наложило да зададе команда full speed, която да му позволи да набере скорост, но и това не му помогна да измине значително разстояние, тъй като силният вятър го избутвал назад. Инверсията на 1100 м също бе „борба за оцеляване”, както самият той казва във видео, публикувано на официалната Facebook страница на събитието.


За сметка на това вятърът със скорост 8 м/сек. предложи перфектни условия за кайтсърфиста. Макар и силата на вятъра да не бе особено голяма, той все пак успя да измине значително разстояние, с което той ще се бори да постигне рекорд за най-дълго изминато разстояние по р. Дунав с кайтсърф. 


Още от самото начало на надпреварата той тръгна сигурно, екипиран с олекотен (one strut) 12м2 кайт и hydrofoil дъска. Предвид условията, екипировката сравнително му помогна да набере скорост, движейки се средно с 30 км/ч. По време на надпреварата освен с hydrofoil дъската, той за кратко я смени с хавайски сърф (който му позволи по-лека плаваемост) и дори се забавляваше, показвайки трикове във водата. 11,5 часа след тръгването от Видин, надпреварата за него завърши 320 км по-късно в Свищов, което е негов персонален рекорд за най-дълго изминато разстояние (не само по р. Дунав).


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: