Палмово масло в качеството на автомобилно гориво ще тестват в Индонезия

Палмово масло в качеството на автомобилно гориво ще тестват в Индонезия Снимка: 1prime.ru

Индонезия тества палмово гориво на автомобили във вулканично активен район

Индонезия отправи автомобили до вулканичните планини, за да провери дали колите ще могат да работят ефективно на дизелово гориво, смесено с 40% палмово масло, съобщава порталът TEMPO.CO.

По данни на портала, шест минивана Toyota Innova, заредени с 40% биодизел на основата на палмово масло, през следващите седмици ще се движат из индонезийския остров Ява.

Днес те опътуваха към вулканично активен район в централната част на Ява, за да проверят ще може ли "тропическият петрол" да се адаптира към по-големите надморски височини.

"Работата е там, че палмовото масло има тенденцията да се втвърдява при ниски температури", обяснява представител на проекта пред портала TEMPO.CO.

В случай на успех, този ход ще пренасочи повече палмово масло към производството на биогорива и ще намали предлагането му за износ. Това може да доведе до повишаване на световните цени на продукта.

По-рано тази година фючърсите на палмовото масло скочиха до рекордни нива, когато Индонезия забрани износа, за да ограничи вътрешната инфлация. Тогава обаче запасите от масло в страната рязко нарастнаха и Индонезия беше принудена да преразгледа своето решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: