Биогориво за камиони от супа създадоха в Япония

Биогориво за камиони от супа създадоха в Япония Снимка: kyodonews.net

За рециклирането на бульона трябва да се плаща, затова решават да го използват

Японската транспортна компания Nishida Shoun започна да произвежда гориво за камиони, чиято основа е остатъкът от бульон от рамен - традиционна японска супа с пшеничена юфка. За това съобщава японското издание Kyodo News.

Технологията на производство е следната: от бульона се извлича свинската мазнина, която се смесва с гориво от отпадъци от растително масло. Създателят на метода възнамерява до септември да приспособи 170 камиона на такъв биодизел. Някои автомобили вече работят с новото гориво.

Тази идея се ражда в главата на президента на Nishida Shoun Масуми Нишида през 2013 година. Тогава той се среща с администратора на верига ресторанти, който го попита дали може да се направи нещо с остатъците от рамена. Въпросът е важен за него, тъй като му се налагало да плаща за изхвърлянето на супата. В резултат Нишида създава устройство за отделяне на мазнината от бульона.

Сега за транспортната компания мазнина и растително масло доставят около две хиляди японски ресторанта. Компанията може да произвежда почти три хиляди литра гориво на ден.

Рамен е традиционна японска супа с юфка. Състои се от юфка от пшеница в китайски стил, сервирана в бульон на основата на месо или риба, често ароматизиран със соев сос или мисо, и използва гарнитури като свинско месо, нори, менма и лук.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: