Франция ще одобри използването на автомобилно гориво от отработено готварско олио

Франция ще одобри използването на автомобилно гориво от отработено готварско олио Снимка: motherearthnews.com

Миналата седмица френският парламен гласува пакет законопроекти, обезпечени с € 20 милиарда, за да се справи с потенциалния недостиг на енергия през зимата и да отговори на нарастващата инфлация.

Въпреки че предстои минаването им през Сената, един от законопроектите ще промени действащата сега забрана и ще позволи използването на отработени готварски мазнини като гориво за превозни средства, съобщи Euronews Green. 

Законопроектът е предложен от Зелената партия. Еколозите са ентусиазирани привърженици на идеята, с аргумента, че на бензиностанциите цената на дизела вече надхвърля € 2, докато отработеното олио незабавно ще облекчи разходите на французите. Същевременно, решението е и екологично, тъй като горивото от готварски мазнини отделя с 90% по-малко парникови газове от дизела. 

Разбира се, превозните средства не могат да се захранват директно с олио – от фритюрника или от бутилката, то може да съсипе двигателя на колата ви. За да се използва като автогориво, отработената готварска мазнина трябва да се събере в подходящо количество, за да се филтрира и обработи допълнително, след което да се смеси в определена пропорция с обикновен дизел – едва тогава можете да я наливате в резервоара си. По предварителни експерименти, от 10 л отработено готварско олио могат да се получат 9 л гориво.

Въпреки че до момента във Франция използването на готварска мазнина като гориво е незаконно, има няколко изключения. Градската управа на  Бетюн, град близо до Па дьо Кале, обедини усилията си с Gecco, компания за обезвреждане на отпадъци и вече трета година захранва своя парк от 78 боклукчийски камиона с гориво, произведено от местно рециклирано олио за готвене. 

Има и граждански сдружения, които на местно ниво събират, преработват и разпространяват сред членовете си гориво от отработени готварски мазнини и отдавна инициират кампании за узаконяване на тази практика. 

В Обединеното кралство законът не забранява да захранвате колата си с биодизели на основата на олио. Но тъй като готварската мазнина се обработва на местно ниво и като гориво не носи приходи от митнически такси,  ако био-потреблението надхвърли 2500 литра на кола годишно, това трябва да се декларира в данъчната служба.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: