Разводът на семейство Гейтс вече е факт

Разводът на семейство Гейтс вече е факт Снимка: dontdiewondering.com

Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс, съоснователи на една от най-големите частни благотворителни фондации в света, вече официално не са семейство, съобщава Business Insider, позовавайки се на съдебни документи.

Двойката подаде молба за развод на 3 май след 27 години брак. По време на раздялата си семейство Гейтс, които се ожениха на Нова година в Хавай през 1994 г., заяви, че в следваща фаза от живота си не биха могли да се развиват като двойка.

"През последните 27 години отгледахме три невероятни деца и изградихме фондация, която работи по целия свят, за да даде възможност на всички хора да водят здравословен, продуктивен живот. Но след много мислене и работа по връзката ни, взехме решението да прекратим брака си“, се казва в изявление на бившето семейство.

Според съдебните документи, Мелинда твърди, че бракът й с Бил е „безвъзвратно разстроен“. От молбата ѝ за развод, подадена във Вашингтон през май, става ясно, че тя вече не чувства необходимост от съпружеска подкрепа.

„Искаме от съда да прекрати брака ни и да установи, че брачната ни общност е приключила на датата, посочена в нашия договор за раздяла“, се казва в документа, получен от NBC News.

Базираната в Сиатъл фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ се превърна в един от най-мощните и влиятелни фактори в световното обществено здравеопазване, като през последните две десетилетия изразходва повече от $ 50 милиарда за бизнес инициативи, посветени на борбата с бедността и болестите.

Семейство Гейтс подкрепиха мащабно разработката на ваксини, както и програмите за борба с маларията, полиомиелита и неадекватното хранене на децата.

Миналата година фондацията им отдели $ 1,75 милиарда за облекчаване на последствията от COVID-19.

Според Forbes, Бил Гейтс, който е съосновател на Microsoft през 1975 г. и негов главен изпълнителен директор до 2000 г., разполага с богатство на стойност $ 131,1 милиарда, а Мелинда - с около $ 3,3 милиарда.

Двамата обявиха, че ще продължат съвместната си благотворителна дейност. 

Мелинда и Бил имат три деца - Дженифър, Фийби и Рори Гейтс.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: