Повишаването на минималната заплата запазва браковете и намалява броя на разводите

Повишаването на минималната заплата запазва браковете и намалява броя на разводите

Резултатите от ново изследване показаха, че страните, които повишиха минималната заплата, укрепват браковете и намаляват процента на разводите сред нископлатените работници

Това изследване, публикувано в списание Marriage and Family, беше първото такова за въздействието на увеличението на минималната заплата върху стабилността на брака в Съединените щати.

   „Изучавам брака и разводите от 30 години и прекарах по-голямата част от това време в изучаване на двойки с ниски доходи в ранните години на брака. През цялото това време следях отблизо усилията на федералното правителство за насърчаване на по-здрави бракове сред населението с ниски доходи“, казва авторът на изследването, професор и съдиректор на лабораторията за брак и интимни отношения на UCLA, Бенджамин Карни.

За своето изследване експертите анализирали данните, събрани от анкетиране на населението, включващо 60 000 домакинства и проучването на американската общност с 300 000 домакинства. Данните са събрани от 2004 до 2015 г. и анализът е направен сред лица на възраст от 18 до 35 години, които съставляват по-голямата част от работещите на  минимална заплата.

Изследователите установили, че увеличението на минималната работна заплата има положителен ефект върху доходите и няма ефект върху отработените часове. Увеличението на минималната работна заплата се отразило и на броя на браковете и разводите сред домакинствата с ниски доходи.

   „Смисълът на тази работа е, че политиците, които се грижат за здравето и стабилността на работещите семейства, трябва да инвестират в програми, които подобряват качеството им на живот, независимо дали тези програми са пряко насочени към това как двойките общуват. С достатъчно ресурси двойките могат да разберат как да общуват без никаква помощ от преподаватели по взаимоотношения“, обяснява Карни.

   „И докато резултатите от анализа ясно показват, че повишаването на минималната работна заплата води до намаляване на броя на ранните бракове и разводите, наличните данни не са в състояние да обяснят механизма на този ефект“, допълва Карни.

Бъдещите изследвания трябва да проучат дали повишаването на минималната заплата е повлияло на решенията за брак и развод чрез намаляване на финансовия стрес, повишаване на увереността на двойките в бъдещето, увеличаване на уважението на партньорите един към друг или нещо друго."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: