Прогнози за ръста на икономиките по света бяха публикувани от МВФ

Прогнози за ръста на икономиките по света бяха публикувани от МВФ Снимка: thisdaylive.com

Докладът, публикуван днес, не дава подробности за някои преразгледани числа в сравнение с прогнозата от април

В документа се посочва, че глобалната прогноза от април не се променя съществено, но очакванията за 2022 г. са оптимистични. За еврозоната МВФ прогнозира ръст от 4,6% тази година, с две десети над изчисленото в прогнозата от април, както и увеличение на БВП от 4,3% за 2022 г., половин пункт над априлската оценка.

Според МВФ Испания ще продължи да бъде най-бързо развиващата се от основните европейски икономики и тази, и следващата година. Все пак МВФ е понижил прогнозата си за растежа на Испания с две десети за 2021 г., така че сега предвижданият ръст е 6,2%. Прогнозите за 2022 г. предвиждат също повишаване на испанския БВП с 1,1 пункта от прогнозирания през април. 

МВФ поставя Испания до страни като Япония, Франция, Германия и Италия, като посочва, че се очаква по-силно възстановяване през втората половина на годината, най-вече заради масовата ваксинация и възстановяването на промишленото производство, което ще продължи и през 2022 г. Миналата седмица броят на ваксинираните с пълна ваксина в Испания надхвърли 25 милиона души, т.е. 52,8% от населението, и по този начин правителството изпълни плана си за степента на имунизация, особено предвид евентуална пета вълна на пандемията, съобщава larazon.es.

Според МВФ масовото ваксиниране на населението навсякъде е задължителен фактор за добрия икономически ръст, макар че в тази връзка съществуват още множество препятствия, като непотушените огнища на пандемията или новите ѝ варианти. 

В тази посока МВФ смята, че в успешно възстановяващите се икономики процентът на ваксинираното население през това лято трябва да се повиши, но предупреждава, че не може да се гарантира стабилно възстановяване, докато все още има групи от населението, податливи на заразяване с коронавирус.

Очакваният за България ръст е по-нисък от средния за ЕС, с предвиден 4,1% икономически растеж. Това ни нарежда в групата страни като Русия (4,4%), АСЕАН (4,3%) Близкия Изток, страните от Централна Азия и Южна Африка (4,0%) и развиващите се страни (3,9%). 

Най-бързо възстановяващите се икономики са Индия (9,5%) , Китай (8,1%), Великобритания и САЩ (7,0%) и Мексико (6,3%). Така глобалната прогноза за 2021 г. е ръст от 6,0% и 4,9% за 2022 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: