Индия ще се бори с пренаселеността чрез стимулиране на доброволната стерилизация

Индия ще се бори с пренаселеността чрез стимулиране на доброволната стерилизация Снимка: techcult.ru

Семействата само с едно дете ще получат безплатен достъп до медицина и здравни грижи

Властите в индийския щат Утар Прадеш, който се счита за изключително гъсто населен дори и според индийските стандарти, подеха инициатива за насърчаване на стерилизацията на полово зрялото население, съобщи интернет порталът techcult.ru. Тя трябва да се превърне в един вид „витрина", модел за подражание, чийто висок социален статус ще бъде оформен документално и материално. С други думи - за отказа от раждане на деца са готови да платят, и то щедро.

Не може да се каже, че Индия не осъзнава световния проблем със застаряването на населението и депопулацията, въпросът е в местната специфика. По-голямата част от населението е селско и все още се намира най-общо казано в Средновековието, тези хора не са двигатели на икономиката и освен това възпрепятстват провеждането на социалните реформи.

Обикновеното, конвевциално намаляване на раждаемостта не е вариант, Индия вече силно „се опари" по време на необмислените реформи през 70-те години на миналия век. Необходимо е да се извърши революция в умовете, да се промени мисленето на широките маси, а за това най-подходящ е материалният стимул. Така например на членовете на многодетните семейства ще им бъде забранено да бъдат държавни служители, те няма да могат да гласуват, няма да получават облекчения и обезщетения в случай на бедствия.

За разлика от тях семейство с едно дете ще получи безплатен достъп до медицина и здравеопазване. Но най-големи привилегии ще получат съгласилите се на доброволна стерилизация. На тях са им гарантирани обезщетения, субсидии, минимални данъци и коефициент на добавка към заплатата, ако работят на държавна служба.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: