Колко струват детските мечти на милиардерите

Колко струват детските мечти на милиардерите Снимка: thedailybeast.com

Парадоксът в първите стъпки на космическия туризъм е, че тези, които го развиват и насърчават, не спират да говорят за опазването на околната среда

Хората по света станаха съпричастни на космическите екскурзии на Ричард Брансън и на Джеф Безос. Но в радостта от техническия прогрес все по-често се промъква и основателният въпрос - каква е цената, на която един милиардер осъществява детската си мечта да прекара няколко минути сред звездите. 

Защото е повече от ясно, че въздействието върху околната среда от тези полети с малобройни пътници е огромно и може да доведе до замърсяване и по-нататъшно повишаване на температурите. Парадоксът е, че тези, които популяризират космическия туризъм и искат да го превърнат в печеливш бизнес, същевременно не се отказват и от позицията си на шампиони в борбата срещу климатичните промени.

Освен страстта им към Космоса, още нещо свързва Ричард Брансън и Джеф Безос, двамата световноизвестни бизнесмени и милиардери, които през последните седмици не слизат от заглавията в медиите със съответните си космически екскурзии. През годините и двамата многократно са излагали прогресивните си екологични виждания и са се ангажирали компаниите им да бъдат пионери в борбата срещу климатичните промени. 

Брансън, например, е съосновател на Caribbean Climate-Smart Accelerator, коалиция за проследяване и ограничаване на климатичните промени в Карибския басейн. Плюс това собственикът на Virgin e чест посетител и лектор на всевъзможни конференции за климата.

От своя страна Безос обяви, че неговата глобална платформа Amazon до 2040 г. ще достигне нулеви въглеродни емисии и основа фонд от $ 10 милиарда, наречен Bezos Earth Fund, който ще се включи в изследванията на климата. 

Тази ангажираност на най-богатите хора на планетата с глобалните климатични проблеми би била чудесна, ако не бяха някои абсурдни противоречия. 

Amazon, например, е силно критикувана, че предлага своята облачна услуга на компании за изкопаеми горива, които търсят нови находища нефт

Virgin пък е една от най-големите авиокомпании в света, която, ако беше държава, със своите 2,5% би заела седмото място като източник на въглеродни емисии. А не е тайна, че сред причините за глобалното затопляне „приносът” на глобалната авиация е 7,2%.

Космическият туризъм може да отведе ситуацията със замърсяването на парадоксални нива. Изстрелването на една ракета в Космоса, независимо дали с вертикално излитане, както при Безос, или с орбитален полет, като ракетния самолет на Брансън, също има влияние върху околната среда. 

Вярно е, че както Брансън обясни, изстрелването на неговия самолет замърсява толкова, колкото всеки полет между Лондон и Сингапур. Но също така е вярно, че в тази защита няма особен смисъл, защото въглеродният отпечатък на пътническата авиация не се изчислява въз основа на маршрута, а на базата на броя пътници – от една страна, са стотиците международни пасажери, а, от друга – екипажите от 4 или 6 души в експериментите с космическия туризъм. 

Темата води до сериозно преосмисляне на приоритетите, засягащи съдбата на целия свят, без да се подценяват нито условията за живот на Земята, нито техническият прогрес – за да има кой да се възползва от него. Едно проучване, публикувано в Geo Physical Letters, показва какво би могло да бъде въздействието на космическия туризъм. Учените са изчислили, че 1000 изстрелвания на частни ракети може да увеличат температурата на полюсите с 1 °C. Ако още милиардери решат да изживеят детската си мечта сред звездите...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: