Сезонът на космическите полети започва

Сезонът на космическите полети започва Снимка: algulf.net

Ричард Брансън обяви датата на своето космическо пътешествие за 11 юли, изпреварвайки Джеф Безос, който ще се отправи към Космоса само девет дни по-късно

Брансън ще лети на своя ракетен самолет Unity – една разработка, по която компанията му Virgin Galactic работи вече 17 години. Unity може да се издигне на 90 км над земната повърхност и да предостави на пасажерите си няколко минути безтегловност, плюс гледка към овала на роднат Земя. 

Това е поредната стъпка на Брансън в развитието на програмата му за космически туризъм. Ентусиасти не липсват – близо 600 души вече са внесли депозити, за да си запазят места. И фактът, че сър Брансън ще полети, означава, че много скоро ще трябва да платят пълната цена на билетите си – около $ 250 000. Новата туристическа космическа индустрия очевидно е готова да отвори Вселената за човечеството и да промени света завинаги, пише BBC.

„Наистина вярвам, че Космосът принадлежи на всички. Едно е да имаш мечта да направиш пространството по-достъпно за всички; друго е невероятен екип да превърне тази мечта в реалност. казва Ричард Брансън.

Ключовият момент, позволил полета на Unity, беше предоставянето на лиценз за комерсиални полети. Миналата седмица Федералната авиационна администрация връчи на Virgin Galactic документа, с което даде зелена улица на компанията по пътя ѝ към космически туристически бизнес

Неделя, 11 юли, е началото на подходящия летателен времеви „прозорец“. Екипът на Virgin Galactic ще се постарае да осъществи полета на този ден, стига метеорологичните условия да са подходящи и да не възникнат някакви технически проблеми. Ако мисията наистина се осъществи следващата неделя, сър Ричард ще отмъкне палмата на първенството от своя съперник в суборбиталния космически туризъм, колегата му милиардер Джеф Безос. 

Както беше съобщено, Безос ще полети на 20 юли със своя New Shepard, в компанията на брат си, 82-годишната авиаторка Уоли Фънк и все още неизвестния спътник, спечелил космическия си билет на търг за $ 28 милиона.

Сър Ричард Брансън очевидно е решил да изпревари собственка на Amazon, тъй като неговото участие в космическата екскурзия с Unity се предвиждаше едва след полета на четиричленен екипаж на Virgin Galactic, който да изпробва кабината за бъдещите туристи. Сега Брансън ще бъде един от четиримата изпитатели, заедно с Бет Мойсей, главен инструктор във Virgin Galactic, Колин Бенет, водещ инженер, и Сириша Бандла, вицепрезидент по връзките с правителството. Двамата пилоти ще бъдат Дейв Макей и Майкъл Масучи.

Космическият туризъм се възражда след десетгодишна пауза. През първото десетилетие на XXI век седмина заможни кандидат-астронавти платиха, за да посетят Международната космическа станция (МКС), но 2009 г. „замрази” приключението, организирано под патронажа на руската космическа агенция.

Илон Мъск вече също е планирал няколко частни мисии със своите капсули Dragon. Те могат да се издигнат на няколкостотин километра над Земята и да останат в Космоса няколко дни.

И Русия прави бизнес полети до МКС, а вече има и идеи за пускането на частна космическа станция, специално за посещения от туристи. Един от ентусиастите в този проект е компанията Axiom, създадена от бивш мениджър на програмата на NASA за МКС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: