Байдън обвини социалните мрежи в дезинформация относно COVID ваксините

Байдън обвини социалните мрежи в дезинформация относно COVID ваксините Снимка: pixabay

Станахме свидетели на втвърдяване на тона между Белия дом и Facebook, след като американският президент Джо Байдън обвини платформата в „убийство на хора”, а представители на компанията пък заявиха, че помагат за „спасяване на животи”

Притеснени, че кампанията за ваксиниране засега не изпълнява поставените си цели, докато в същото време вариантът на вируса „Делта” продължава да се разпространява, от Белия дом значително втвърдиха тона по отношение на социалната платформа, настоявайки тя да се противопостави на неверните информации.

Дезинформацията „коства човешки животи“, заяви Вивек Мърти, начело на Службата за обществено здраве (PHSCC), в свое изявление в петък и призова Facebook да действа бързо и последователно срещу най-големите разпространители на невярна информация.

„Започваме да ставаме свидетели на пандемия на неваксинираните“, коментира от своя страна и Рошел Валенски, директор на центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC), главната федерална агенция за обществено здраве, по време на пресконференция.

Американският президент беше още по-категоричен: Те убиват хора, заяви той, визирайки потребители на платформата, които според него разпространяват неверни твърдения за пандемията. И добави: „Единствената пандемия, която имаме, засяга хората, които не са ваксинирани.” 

През последните седем дни Съединените щати регистрираха средно 27 800 нови случая дневно – с 64% повече от предишната седмица, с други думи 2890 нови хоспитализации (+ 36%) и 223 смъртни случая (+ 38%). Заявената цел от Джо Байдън 70% от възрастните американци да получат поне една доза от ваксината до 4 юли, Националния празник на САЩ, не бе постигната.

Отговорът от компанията на Марк Зукърбърг обаче дойде бързо и беше също толкова остър, пише La Presse. „Фактите показват, че Facebook помага да се спасяват животи, това е всичко, се казва в изявлението на гиганта. В него се твърди още, че „повече от 2 милиарда души са виждали достоверна информация за COVID-19 и ваксините във Facebook, повече откъдето и да било другаде в интернет. Повече от 3,3 милиона американци са използвали нашата платформа, за да разберат къде и как да се ваксинират.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: