Колебанията в орбитата на Луната може да предизвикат рекордни наводнения, алармира НАСА

Колебанията в орбитата на Луната може да предизвикат рекордни наводнения, алармира НАСА Снимка: pixabay

Комбинацията от гравитационното привличане на Луната, очакваното повишаване на морското равнище и изменението на климата ще стане причина за наводнения по целия свят

Ново проучване на НАСА съвместно с Хавайския университет, публикувано в списание Nature Climate Change, предупреждава, че предстоящите промени в орбитата на Луната могат да доведат до рекордни наводнения на Земята през следващото десетилетие.

Изготвените карти на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), проследяващи различните сценарии за повишаване на морското равнище във връзка с астрономическите цикли, сочат, че около 2030 г., когато се очаква да започнат следващите колебания в орбитата на Луната, е много вероятно да се стигне до застрашителни наводнения не само по американските крайбрежия, но и в световен мащаб. Прогнозите на учените са, че тези наводнения ще нанесат значителни щети на инфраструктурата и вероятно ще станат причина за преселване на местните общности.

Колебанията в орбитата на Луната всъщност са естествено явление, за което се съобщава за първи път още през 1728 г. Те предизвикват периоди на по-високи и по-ниски приливи на всеки 18,6 години и като цяло не са опасни. Но този път учените бият тревога

С повишаването на морското равнище поради изменението на климата следващите наводнения заради високия прилив се очаква да бъдат по-интензивни и по-чести отвсякога, влошавайки и без това вече мрачните прогнози за бъдещето. NOAA отчете повече от 600 такива наводнения през 2019 г. Учените предупреждават, че техният брой ще се увеличи три до четири пъти през следващото десетилетие, когато се очаква и повишаване на морското равнище.

Според проучването тези наводнения могат да продължават по повече от месец, в зависимост от позициите на Луната, Земята и Слънцето. При определени техни положения вероятно ще се случват всеки ден или през ден.

По-застрашени ще се окажат ниско разположените райони в близост до морския бряг. Комбинацията от гравитационното привличане на Луната, повишаването на морското равнище и изменението на климата ще продължи да изостря проблема с крайбрежните наводнения не само в САЩ, но и по целия свят, заключават изследователите.

Очакванията са, че повишаването на морското равнище ще направи стотици хиляди квадратни мили брегова линия необитаема и ще накара над 100 милиона души по света до края на века да се преселят към вътрешността на континентите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: