Около половината от българите имат имунитет срещу COVID-19

Около половината от българите имат имунитет срещу COVID-19

Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 юли 2021 г.

У нас

Между 45 и 65% от населението на България има някаква защита от следваща инфекция с коронавирус. Това изчисляват здравните власти в Плана за управление на пандемията от COVID-19. Засега здравните власти не разполагат с данни за реалния брой на хората, които са придобили естествен имунитет, се казва още в плана. Изчисленията са направени на база данните за поставените дози ваксини в страната. До края на юни в България са поставени общо 1 761 277 дози от наличните ваксини срещу COVID-19. 16,2% от пълнолетното население е имунизирано с една доза ваксина към 27 юни, а със завършена имунизация са 14,6%. 

Официално регистрираните случаи на COVID-19 в България до настоящия момент са 421 829 (6,1% от цялото население на страната). Тази бройка не отчита случаите, които не са били регистрирани по различни причини – поради това, че са преболедували леко, защото не са пожелали да си направят изследване за инфекция със SARS-CoV-2 (което е задължително условие заболяването да бъде регистрирано), или не са потърсили медицинска помощ по други съображения. 

Обобщените резултати сочат, че при 43,5% от изследваните във всички населени места се доказват такива антитела. Изследванията, проведени само в София, включват 500 души и поради това биха могли да се използват като ориентир. Резултатите показват, че при 31,2% от тестваните се откриват данни за естествено придобит имунитет. 

Още два мола се включват в инициативата за масова ваксинация срещу COVID-19 в столицата. С тях местата в София, на които столичани могат да се имунизират този уикенд, стават общо 7, съобщиха от Столична община. Новите пунктове ще са в The Mall (ниво -2) на бул. „Цариградско шосе" и в „България мол" (ниво 1) на бул. „България". Работното им време ще е същото като на ваксинационните кабинети в мол „Парадайс", „Сердика център" и „Ринг мол" – от 13,00 до 18,00 ч. 

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират, но за момента такова решение не е взето. Това заяви пред Нова телевизия служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради разпространението на делта-варианта на вируса. Здравният министър обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран. От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, каза още д-р Кацаров.  

Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100%, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята - дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров. 

Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”, каза още здравният министър. Според него е редно персоналът в домовете за възрастни хора също да бъде ваксиниран. Не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението, категоричен беше Кацаров.  

Данните за България 

Новите случаи на заразени с коронавирус у нас за изминалото денонощие са 55. Това е 0,4% от направените 12 565 теста, съобщава Единният информационен портал. Излекуваните за последните 24 часа са 158, а петима са загубили битката с болестта. Активните случаи са 8000. Хоспитализираните с инфекцията са 895, 108 от тях се лекуват в интензивни отделения.  

Поставените дози ваксини са общо 1 835 681. От тях 12 293 през последното денонощие.  

По света 

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка и нарастващия брой положителни случаи на COVID-19 в Република Кипър, Руската федерация и Кралство Испания, Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до тези държави. Пристигащите от Русия, Испания, Кипър се допускат на територията на България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, считано от датата на пробонабиране. Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в сила от 8 юли.  

Стотици пътници чакат на пристанищата Пирея и Солун, за да отпътуват с фериботи към островите. Властите в Гърция извършват щателна проверка на документите за здравния статус на пътниците, което изисква време, предупреждава БНР. Препоръчва се пътниците да са на пристанището поне един час преди заминаване. Задължително е носенето на маска и преди качването на корабите. На портовете Игуменица и Патра също има натоварване, но се чака по-малко време, съобщават пристанищните власти. Много по-малко време чакат ваксинираните с европейски сертификати. Гръцкото правителство обсъжда въвеждане на задължително ваксиниране на медицински работници, работещи в транспорта, полицията и за учителите, съобщават лекари от съвета по контрол на коронавируса. В същото време гръцкият министър на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис изключи възможността в страната да бъде наложен нов всеобщ локдаун въпреки отчетеното през последните дни рязко увеличение на новите случаи на коронавирусна инфекция. 

Южна Корея затяга от понеделник блокадата на Сеул до възможно най-строгото ниво заради скок на случаи на COVID-19, съобщава Reuters. Ще бъдат блокирани и съседните региони заради отчетен втори пореден дневен рекорд в цялата страна. Страната съобщи за 1316 нови инфекции с COVID-19 към полунощ в четвъртък, спрямо предишния рекорд от 1275 в сряда. Все още не е имало значително увеличение на хоспитализациите или смъртните случаи, като смъртността е 1,23%, а броят на тежките случаи е 148 към четвъртък и остава далеч под нивата, наблюдавани при предишния пик в края на декември. „Правителствената стратегия е да няма пълно блокиране, страхувайки се от негативно въздействие върху икономиката. Ниво 4 е най-суровото, което може", каза Ким Донг Хюн, бивш президент на Корейското общество по епидемиология. 

Канада няма да отвори границите си за неваксинирани туристи. Страната започна да облекчава противопандемичните ограничения за пътуване, но премиерът Джъстин Трюдо заяви, че ще мине „доста време", преди да бъдат допуснати неваксинирани чуждестранни туристи. „Трябва да продължим да гарантираме безопасността на канадците, както и това, че всички жертви, които толкова много хора са направили през последните дълги месеци, не са напразни", каза той. Трюдо обаче сигнализира за възможни промени в правилата, които да позволят на завършите курс на ваксинация да посещават страната. Затварянето на границите, което се подновява всеки месец по споразумение между Отава и Вашингтон, трябва да остане в сила поне до 21 юли. 

Словакия въведе задължителна карантина за неваксинирани пристигащи, съобщава БТА. Предсрочното прекратяване на двуседмичната изолация ще бъде възможно не по-рано от пет дни след отрицателен тест за COVID-19. Мярката ще се прилага и за членовете на семействата, дори ако не са пътували в чужбина с пристигналия гражданин. Свободно влизане в страната е разрешено само за ваксинирани, представили документ на английски, преведен на словашки или чешки. За ваксинираните шофьори са отворени ленти за бързо придвижване на граничните КПП. Транзитното преминаване е позволено за срок до 8 часа, като право за спиране се дава само за зареждане на гориво на бензиностанция. 

Правителството на Румъния одобри решение за отпускането на безвъзмездна хуманитарна помощ за Молдова и за Грузия. Съгласно решението 100 620 дози ваксини на Pfizer/Biontech ще бъдат дарени на Молдова, а на Грузия ще бъдат доставени 10 000 дози от препарата на AstraZeneca. Количествата са купени от Министерството на здравеопазването на Румъния, съобщи премиерът Флорин Къцу.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: