Мечка гризли уби колоездач в малко градче в САЩ

Мечка гризли уби колоездач в малко градче в САЩ Снимка: pixabay.com

Жертвата е къмпингувала в Овандо, градче с по-малко от 100 души населене в Западна Монтана

Атаката се е случила преди разсъмване. Преди това мечката е забелязана да се скита в района, но си е тръгнала. Както изглежда обаче, животното по-късно се е върнало, съобщи местната полиция

Властите са привлекли екип от правоохранителните органи и специалисти по дивата природа, за да издирят и убият мечката. С помощта на хеликоптер се издирват дневните леговища, където хищникът се крие от жегите. Излежда обаче, че след нападението мечката е напуснала района на Овандо. Въпреки това горските работници са поставили капани за залавянето ѝ.

В първоначалния доклад се казва, че колоездачът е бил част от група планински велосипедисти. Самоличността му все още не се разкрива, тъй като се разследват и допълнителни обстоятелства около нападението. 

„Първата ни грижа е сигурността на населението. Следващата стъпка е да намерим мечката", казват от управлението на Montana Fish Wild life and Parks. 

Официалните власти не посочват и точното място на трагичния инцидент, но полицията заяви, че в близост има и други хора. Възрастни жители на общността казват, че не само не знаят, но дори и като деца не са чували да се е случвало нещо подобно.

Някога западните щати са били дом на около 50 000 мечки гризли. Ловът, търговията с кожи и унищожените от човека местообитания са довели до почти пълното им изчезване още в началото на миналия век. 

От 1975 г. мечките гризли са защитен вид в САЩ, което е довело до бавното възстановяване на редките животни едва в няколко района. Те са най-едрият хищник в Северна Америка, като дължината им достига до 2,80 м, а теглото до 500 кг.  Хранят се предимно с растителна храна, но ядат и насекоми, риба и дребни гризачи. Има данни, че са нападали дори бизони. Природозащитниците предполагат, че екстремните горещини и сушата са отключили агресивността у животното.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: