Косата може да посивее при стрес, но процесът е обратим

Косата може да посивее при стрес, но процесът е обратим Снимка: fanpage.it

С напредването на възрастта косата ни губи естествения си пигмент, но и психологическият стрес може да има същия ефект

Пример в това отношение е т.нар. синдром на Мария Антоанета. Според легендата косата на съпругата на френския крал е побеляла за една нощ, докато, затворена в тъмница, е очаквала обезглавяването си. Но това е изключителна ситуация. Едно ново проучване доказа връзката между стреса и обезцветяването на косата, но също така установява, че цветът ѝ може да се възвърне след отстраняване на източника на стрес, съобщава fanpage.it. 

Международен екип учени от САЩ, Великобритания и Германия са анализирали проби от косата на 14 доброволци, свързвайки състоянието ѝ с данните за преживян от тях стрес чрез т.нар. личен дневник на стреса на всеки от участниците. За целта са провеждани и ежеседмични анкети с въпроси за психиката и общото им състояние.

Подборът на доброволци не е бил лесен. Учените са ги търсили повече от две години, за да открият подходящите за изследването участници, които да отговарят само на две изисквания:  да са на възраст от 9 до 65 години и да имат макар и малко посивяла или бяла коса. 

За да оценят вариациите в цвета на косата, учените са използвали ултрапрецизен скенер, способен да определи количествено загубата на пигмент в малки, специфични области на скалпа. 

С невъоръжено око косата ни всеки ден обикновено изглежда еднаква на цвят. Под скенера с висока разделителна способност обаче могат да се видят и минималните вариантности в цвета ѝ. И при сравнение на тези цветови вариации със стресовите дневници на 14-те доброволци, учените са установили „изненадващи връзки" между преживените стресови събития и посивяването на косата. Най-интересният установен факт обаче е, че това посивяване в някои случаи макар и частично е обратимо след преодоляване на стреса. 

За да открият биологичния механизъм зад загубата на пигментация на косата, учените са анализирали промените, настъпили в 300 протеина в косъма. Чрез математически модел те са определили трите свързани с този процес фактора - енергийния метаболизъм, митохондриите и антиоксидантната защита на организма, които в същото време са и особено чувствителни към психологически стрес. Чрез комбиниране на цветовия профил на косата и протеомиката на косъма, учените са установили обратимите реакции на обезцветяване в паралел с психологическия стрес. 

Авторите на изследването посочват, че опитите за ограничаване на стреса в живота са само за наше добро, но невинаги са достатъчни, за да върнат на косата ни предишния ѝ вид. Всъщност роля играе и възрастовият фактор. Наивно е да се смята, че намаляването на стреса при един 70-годишен човек, посивял от години, ще върне цвета на косата му, нито пък че увеличаването на стреса при 10-годишно дете непременно ще доведе до посивяване на косата. 

Разбирането на биологичните механизми, които стоят зад депигментацията на косата, предлагат нови данни за стареенето на човека и може би ще разкрият възможности за обратимостта и на този процес, смятат учените. Цялото им изследване е публикувано в научното списание eLife.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: