Отново ще работят „зелени коридори“ за ваксинация в паркове и молове

Отново ще работят „зелени коридори“ за ваксинация в паркове и молове

Актуална информация за епидемичната обстановка на 25 юни 2021 г.

У нас 

Този уикенд отново ще работят „зелени коридори“ за ваксинация в паркове и молове. Инициативата е на кмета на София Йорданка Фандъкова и столичната РЗИ. Четири коридора ще работят в паркове на открито между 9,00 и 16,00 часа: 
Южен парк (вход откъм бул. „Гоце Делчев“); 
„Борисова градина“ (до езерото Ариана); 
Северен парк (вход от ул. „Бели Дунав“ в жк „Надежда 4“); 
Парк „Дружба“ до Културен институт „Искър“. 

Освен тях, три мобилни пункта ще работят в Paradise Center, Serdika Center и Sofia Ring Mall между 13-18,00 ч. Столичната РЗИ организира автобус, в който се поставят ваксини. В събота и неделя той ще бъде разположен пред Националния център по заразни и паразитни болести на бул. „Янко Сакъзов" 26 - срещу парка „Заимов“, и ще работи от 9,00 до 18,00 ч. Гражданите ще имат възможност да избират между векторна и РНК ваксина. Имунизациите се поставят от екипи от общинските болници и ДКЦ. Организацията се извършва от СРЗИ и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. 

Може да се твърди, че мутациите на коронавируса ще го водят към отслабване и по-малка агресия към човека. Следващите мутации най-вероятно ще са по-леки за прекарване. Това заяви пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
„Засега не се очертава следваща вълна по никакъв начин, защото освен този един случай в България ние нямаме втори. Околните страни – Гърция и Румъния, докладват непрекъснато цели геноми на индийския щам, а ние така и не успяхме да го докажем при втори пациент и според мен сме успели да го ограничим много успешно“, каза още тя. Според проф. Петрова трудността при доказването на делта-варианта идва от това, че симптомите са по-леки, както и от факта, че той заразява все по-млади хора.  

3,4 милиарда лева е похарчила държавата за антикризисни мерки, свързани с икономическата криза, предизвикана от коронавируса. Най-голямо перо в графа „разходи“ е било предоставено по мярката 60/40, следват добавките от 50 лв. към пенсиите, 1000 лв. върху заплатите на медицинските служители, работещи с ковид-пациенти, и др. Това съобщи главата на финансовото ведомство Асен Василев в рамките на първия от серията обществени съвети. 


Новите случаи на коронавирус у нас са 62 при направени 9649 теста. Положителни са под 1% от взетите проби, показват данните в Единния информационен портал. Общо потвърдените случаи у нас са 421 401, като от тях активни са 9431. В болница се лекуват 1588 души, 201 от тях в интензивни отделения. Най-много са новозаразените в София-град – 22. В общо 10 области не са установени нови случаи на заразявания с COVID-19. 9 души с COVID-19 са починали за последните 24 часа, а като оздравели са отчетени 78. 

14 241 са поставените дози ваксини за денонощието. Общ брой лица със завършен ваксинационен цикъл – 776 172. Общият брой на поставените ваксини е 1 709 510.  

По света 

Израел обяви, че връща мярката за носене на маски на закрито с оглед трайно нарастване на коронавирусните инфекции, което е приписвано на силно заразния делта-вариант, съобщава Ройтерс. Решението идва само 10 дни, след като властите в страната позволиха защитните маски да не бъдат носени на закрито. Обновените правила трябва да се прилагат от днес по обед във всички затворени пространства, като здравното министерство на страната също така призова хората да носят маски навън, когато са в големи групи на открито. Правилото ще важи за всички вътрешни пространства с изключение на дома, съобщиха от Министерството на здравеопазването, като заявиха, че препоръчват маски да се носят и на големи събирания на открито. Около 55% от 9,3 милионното население на Израел вече е получило по две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В момента около 65% от израелското население е напълно ваксинирано или се е възстановило от COVID-19, посочи здравното министерство. 

Маските на открито отпаднаха, но остават задължителни при пътуване, включително при пътуване с лек автомобил, съобщават от Пътна полиция в Гърция. Глобата за нарушителите е в размер на 150 евро. Вчера - първи ден без маски навън, полицията регистрира стотици нарушения и наложи глоби по 150 евро. В личните автомобили е позволено да пътуват до трима пътници и шофьорът. Ако пътниците са близки роднини и живеят на един адрес, маските не са необходими. Във всеки различен случай се пътува с маски в колите. Само за семейства с деца е позволено да са в една кола повече пътници. В такси, градски транспорт, влакове, фериботи и самолети се влиза само с маска. От днес властите забраниха да се продават билети на клиенти на авиокомпаниите за вътрешни полети без задължителния сертификат за здравен статус, в който ще се вписват и деца над 5-годишна възраст. Същата наредба е в сила и за пътуване с ферибот. 

Анализ на Общественото здравеопазване във Великобритания, където делта-вариантът е по-широко разпространен, установи, че както ваксината на Pfizer/BioNTech, така и тази на AstraZeneca осигуряват повече от 90% защита срещу хоспитализация от варианта на коронавирус. 

Почти всички смъртни случаи от COVID-19 в САЩ понастоящем са сред хора, които не са били ваксинирани, което е демонстрация колко ефективни са поставените ваксини и е индикация, че смъртните случаи на ден - сега под 300 - могат да бъдат практически нула, ако всички се ваксинират. Това показва изследване на Асошиейтед Прес въз основна на наличните правителствени данни от месец май. Инфекциозният „пробив“ при напълно ваксинираните хора представлява по-малко от 1200 от повече от 853 000 хоспитализации с COVID-19 в САЩ, или около 0,1 на сто. В същото време едва около 150 от над 18 000 смъртни случая от COVID-19 през май са били при напълно ваксинирани хора. Това означава около 0,8% или средно пет смъртни случая на ден. Около 63% от всички американци, които могат да се ваксинират - или тези на 12 и повече години - вече са получили поне една доза, а 53% са напълно ваксинирани, според последни данни на CDC. 

Първите случаи на COVID-19 вероятно са се появили в Китай между началото на октомври и средата на ноември 2019 г. според ново моделиране на данни, което показва, че вирусът се е разпространил по света много по-бързо, отколкото беше осъзнато по-рано, предаде ДПА. Според изследователите, публикували анализа в списанието PLOS Pathogens, първият случай вероятно е бил на 17 ноември. Официално за вируса беше съобщено в началото на декември 2019 г. Изчисленията на учените показват, че първите инфекции извън Китай може да са се случили около 3 януари в Япония. В Европа първият случай може да е бил в Испания, около 12 януари, според данните.  

Русия пусна за масова употреба четвъртата си ваксина срещу COVID-19, еднодозовата „Спутник лайт“, съобщава вестник „Комерсант“. „Спутник лайт“ използва само първата доза от водещата руска ваксина „Спутник V“, която от своя страна изисква поставянето на две дози, разделени с интервал от поне 21 дни. Решението за одобряване и внедряване на „Спутник лайт“ се дължи на факта, че първият компонент на стандартната ваксина „Спутник V“ е произведен в значително по-големи количества от втората доза, съобщава „Комерсант“, цитирайки държавни източници. Според официални представители еднодозовата ваксина „Спутник лайт“ ще бъде използвана като бустерна (допълнителна доза за руснаците, които вече са ваксинирани с първите две дози на „Спутник V“ преди шест или повече месеца). 

Страните членки на Европейския съюз ще получат по-малко от очакваното количество ваксини срещу коронавируса през втората половина на годината, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на работен документ на Европейската комисия. Според изчисления на EK Европейският съюз ще получи около 900 милиона дози ваксини срещу COVID-19 в сравнение с 980 милиона дози, които Комисията очакваше преди месец, или с близо 10% по-малко. Документът, който Комисията сподели с лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел в четвъртък, също така показва, че се очаква съюзът да получи по-малко дози през първата половина на годината в сравнение със собствените си прогнози в края на май. Не се очаква обаче това да повлияе на целта на ЕС да ваксинира 70% от пълнолетното си население през лятото, но показва, че затрудненията с доставките все още могат да наложат промени във ваксинационния процес. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: