Швейцарски топ бизнесмен осъден за търговия с вътрешна информация

Швейцарски топ бизнесмен осъден за търговия с вътрешна информация Снимка: frontpageafricaonline.com

Алпийската държава изисква безусловно придържане към правилата на играта

Ако понякога си задаваме въпроса, защо Швейцария преуспява, обикновено се сещаме за трудолюбие, упоритост, находчивост и коректност, с други думи – спазване на правилата. Последното е култ в алпийската държава и се поддържа с цялата сила на швейцарското законодателство. Главният арбитър в мащабни случаи на корупция и финансови закононарушения е Швейцарският федерален наказателен съд, основан през 2004 г. Неговият характерен подход са сериозни наказателни мерки и тежки финансови санкции, но наравно с тях съдът поставя и непоправимите морални последствия за „прегрешилите”.

Така завърши (за момента) съдебен процес срещу доскорошния топ бизнесмен Ханс Циглер, известен от десетилетия в швейцарския бизнес като директор на бордовете на няколко компании, с голям опит в преструктурирането на бизнеси. След като във вторник Федералният наказателен съд го призна за виновен по обвинения в индустриален шпионаж, разкриване на търговски тайни и търговия с вътрешна информация, той получи условна присъда от две години затвор, глоба и възстановяване на огромна сума, придобита от нерегламентирани „упражнения” на фондовата борса, съобщава swissinfo.ch. 

Обвиненията са свързани с периода 2013 - 2016 г., когато Циглер е бил член на борда на инженерната технологична компания OC Oerlikon. Швейцарската прокуратура (OAG) поиска ефективна присъда от пет години затвор по обвиненията, утежнени от факта, че действията на подсъдимия бизнесмен са подпомогнали продажбата на дъщерно дружество на OC Oerlikon на чуждестранен купувач, чийто съветник по онова време е Циглер. 

Наказателният съд обясни избора си на по-лека присъда с промяната на определението на действията на подсъдимия, преквалифицирани от „сериозни” в „средно сериозни”. Освен това съдът заяви, че не иска да използва случая като пример за „обезсърчително тежка присъда”, и смята, че щетите за репутацията на Циглер вероятно ще му „струват повече от всички наказания".

Ханс Циглер получи и глоба от CHF 10 000 (€ 9114), а освен това трябва да плати CHF 770 000 (близо € 702 000) във фонд за обезщетение.

През 2017 г. заповед на Швейцарския орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) задължи Циглер да върне CHF 1,4 милиона, след като беше обвинен, че системно е използвал данни, достъпни за неговата бизнес позиция, за да спечели на фондовия пазар. Това е най-високата сума, поискана досега за възстановяване, при установено използване на вътрешна информация.

Съдът оправда Ханс Циглер по обвинението за пасивен подкуп. Присъдата може да бъде обжалвана. Такива са правилата на играта и който иска да я играе, трябва да ги спазва – обратното е сериозен и в повечето случаи необратим риск.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: