Швейцарска банка е замесена в мащабно разследване на корупция около FIFA

Швейцарска банка е замесена в мащабно разследване на корупция около FIFA Снимка: pixabay.com

Поне едно от разследванията за корупция във FIFA е на път да завърши

Съгласно споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, швейцарската банка Julius Bär се e съгласила да плати $ 79,7 милиона, след като беше замесена в мащабно разследване на корупция около FIFA. Споразумението предвижда $ 43,3 милиона глоба и конфискации в размер на $ 36,4 милиона. Съдебната процедура обаче ще бъде закрита след три години, при условие че банката спазва определени условия.

Julius Bär, третата по големина частна швейцарска банка, заяви, че сътрудничи на Министерството на правосъдието от 2015 г., както и че е повишила степента на контрол и е „отрязала” някои от клиентите си.

Дотук се стигна след разследване на FIFA, започнало през април 2015. В резултат на това са били повдигнати обвинения срещу повече от 40 „важни клечки” във футбола и маркетинга му и поне 30 от тях са се признали за виновни.

През юни 2017 г. и бившият висш мениджър в Julius Bär, Хорхе Арзуага, се призна за виновен по обвинение в заговор, с цел да подпомогне плащане на подкупи на висши чиновници във Федерацията по футбол на Аржентина и FIFA, като се погрижи банката да ги „изпере”. Присъдата за него е пробация.

Швейцарската агенция за контрол на финансовите пазари FINMA също наложи наказания на Банка Julius Bär за пране на пари, нареди ѝ да засили контрола и да назначи одитор. Все пак през март т.г. FINMA отмени забраната на Julius Bär да прави големи придобивания.

По материали на swissinfo.ch.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: