Миграциите на насекоми от Африка и заплахата за Европа

Миграциите на насекоми от Африка и заплахата за Европа Снимка: wikimedia

Известно е, че някои насекоми са в състояние да мигрират на хиляди километри от Африка до Европа. При благоприятни метеорологични условия и в настоящата ситуация на изменение на климата те могат да се превърнат в сериозна заплаха заради пренасянето на различни болести, смятат учените

Дяволската пеперуда (Vanessa cardui) е един от тези видове, като тя вече е демонстрирала способността си да прелети 12 000-14 000 км – най-дългата миграция на голям брой насекоми, известна до момента.

Ново изследване на международен изследователски екип проучи възможността инвазивни видове насекоми, в това число опрашители, вредители по културите и преносители на заболявания, да се разпространяват между континентите в бъдеще, при очакваното изменение на климата и промяната на сезонните условия.

Професор Том Оливър, еколог от Университета в Рединг и съавтор на изследването, коментира, че това проучване за пръв път доказва по безспорен начин, че смятаното доскоро за малко вероятно преминаване през пустинята Сахара и океаните на голям брой пеперуди до бреговете на Европа е напълно възможно, пише Рhys.org.

Освен че отговарят на дълго задавани въпроси за миграциите на пеперудите, заключенията от изследването дават възможност да се прогнозират и движенията на други насекоми, като например скакалците или комарите, пренасящи малария.

Проучването, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, е установило, че по-влажните условия на африканския континент водят до увеличена растителност в саваните през зимата и в Северна Африка през пролетта. На свой ред това предизвиква експлозия на популацията сред насекомите. Набъбналите като численост пеперуди, подпомагани от благоприятните ветрове, прекосяват Средиземно море и достигат Европа.

Изследването напомня, че въздействието на изменението на климата може да има много по-драматичен ефект, отколкото изглежда на пръв поглед като затопляне с няколко градуса. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: