Москва първа в света въвежда задължителна ваксинация

Москва първа в света въвежда задължителна ваксинация Снимка: pixabay

Кметът на Москва и още три руски региона задължиха работодателите да ваксинират служителите си срещу коронавирус

Кремъл от своя страна се колебае на фона на нежеланието на руснаците да се ваксинират, пише германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Сергей Собянин е отговорен главно за непопулярните мерки за борба с пандемията от коронавируса в Русия“, казва журналистът Фридрих Шмид.

Така миналата година президентът Владимир Путин прехвърли върху кмета на Москва задължението да обяви въвеждането на режим на самоизолация. Сега Собянин трябва да осигури и задължителната ваксинация, която ще засегне поне един милион жители на руската столица."

В същото време, дори в привилегирована Москва, кампанията за ваксиниране, стартирана в Русия през декември, напредва бавно.

До края на май само 1,5 милиона от над 12 милиона жители на столицата са получили поне една доза от ваксината, въпреки факта, че ваксината се предлага в достатъчно количество и е безплатна. Анкетите обаче показват, че около 60% от руснаците не искат да се ваксинират.

Мнозина не се доверяват на местните лекарства и не вярват на изявленията на правителството за тяхната безопасност и ефективност, а и се придържат към конспиративните теории, се казва в статията.

Властите задълбочават объркването с противоречиви послания: докато насърчават ваксинацията, те редовно заявяват, че в Русия с пандемията се справят много по-добре, отколкото в други страни, те говорят за коронавируса в минало време и провъзгласяват „победа“.

В същото време, като се има предвид колосалната  смъртност, официалните данни за смъртността вероятно са твърде занижени“, предполага изданието.

Макар руските управници да подхождат твърдо към критиците си, те избягват решенията, които биха могли да не се харесат на мнозина.

Поради тази причина държавните чиновници дълго време изключваха вероятността за задължителна ваксинация и съответните инициативи бързо бяха отменени. Якутия например обяви „задължителна ваксинация" в края на май, но след това направи от нея само „масова ваксинация".

В края на май самият Путин нарече задължителната ваксинация „нецелесъобразна": нищо не трябва да се прави, каза той, гражданите сами трябва да разберат, че без ваксинация те са в „смъртна опасност".

Дори след като стана известно за решението на Собянин, прессекретарят на Путин, отговаряйки на въпрос за задължителната ваксинация в цялата страна, каза, че все още не става въпрос за задължителна ваксинация.“

Забележителното е, че решението на Москва стана известно в деня, когато Путин, далеч от драматичната ситуация, блестеше на срещата на върха в Женева заедно с американския президент Джо Байдън.“

Друг е въпросът доколко добри са руските ваксини, за които все още липсват данни дали помагат срещу мутациите на вируса. Например, казва се, че делът на делта-мутациите, които в Русия все още най-често се наричат „индийски вариант”, представлява около 70% от заразите.“

Александър Гинцбург, директор на института „Гамалей", който разработи ваксината Sputnik, наскоро говори за циркулацията на индийския вариант на вируса в Москва и заяви, че лабораторните тестове показват, че Sputnik V също е ефективен срещу него, макар и в малко по-малка степен отколкото срещу оригиналния вирус, което обаче „изобщо не е критично“.

„Все още няма съответни изследвания по този въпрос“, констатира Frankfurter Allgemeine.

Със съкращения от Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: