Русия заменя доларовите си активи за злато и евро

Русия заменя доларовите си активи за злато и евро

Страната напълно се отказва от инвестиции в щатска валута

Русия планира да смени доларовите активи в държавния си инвестиционен фонд с инвестиции в злато, евро и китайски юани. Това съобщи по време на международния икономически форум в Санкт Петербург руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от ТАСС. Доларовите активи във Фонда за национално благосъстояние са на стойност 186 милиарда долара.  

Според финансовия министър промяната трябва да се извърши през следващия месец. След приключване на процедурата се очаква Фондът за национално благосъстояние да бъде съставен от 40% евро, 30% юана и 20% злато. Инвестициите в японски йени и британски фунтове ще бъдат по 5%. 

„Като алтернатива на активите в щатски долари, стойността на които е около 35% от ликвидните активи на фонда, китайският юан и еврото се определят като валути на страните, които са водещи външноикономически партньори на Русия, а златото - като актив, способен да защити инвестициите от инфлационни рискове“, заяви министърът на финансите. По думите му промените са насочени към осигуряване на безопасността на средствата от Фонда за национално благосъстояние в контекста на макроикономическите и геополитическите тенденции от последните години. 

Към 1 май 2021 г. обемът на ликвидните активи на ФНБ възлиза на еквивалент на 8,66 трлн. рубли или 116,4 млрд. долара (около 7,5% от прогнозния БВП на Русия за 2021 г.), отчита руското финансово министерство. Това е малко под 20% от всички международни резерви на Русия (590,5 млрд. долара към 30 април), по-голямата част от които се държат от Централната банка. 

Съобщението идва на фона на обявените през април нови икономически санкции от страна на САЩ заради предполагаемо вмешателство в изборния процес през 2020 г.  
„Смисълът е следният: „Ние не се нуждаем от Съединените щати, не е необходимо да сключваме сделки в долари, ние сме неуязвими за бъдещите санкции на САЩ“, коментира Тимъти Аш, старши стратег за развиващите се пазари в BlueBay Asset Manager. По мнението на експерта този ход може да се тълкува като знак, че Москва очаква още санкции от страна на Вашингтон. 

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че богатата на петрол и природен газ държава може скоро да се изкуши да се откаже от петролните договори, деноминирани в щатски долари, ако администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продължи да налага целенасочени икономически санкции. „В идеалния случай бихме предпочели да не се отдалечаваме от долара, тъй като той е международна валута, но ако нашите американски партньори създадат такъв тип ситуация, няма да имаме друг избор, освен постепенно да направим това", каза Новак пред бизнес телевизия CNBC.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: