Задължителната ваксинация раздели австрийското общество

Задължителната ваксинация раздели австрийското общество Снимка: стопкадър Euronews

На улиците на обикновено спокойната Виена кипят страсти

Австрия е единствената страна от ЕС, която въведе задължителна ваксинация срещу Covid-19 за хора над 18 години. Глобите за неспазване на този регламент могат да достигнат до 3600 евро годишно.

Дойдох във Виена, за да видя как хората възприемат новия закон, разказва за Euronews  Julian GOMEZ. Помага ли за справяне с пандемията? Или това само причинява повече раздори в австрийското общество?

В продължение на два дни се срещнах с политици и обикновени граждани, които са за и против задължителната ваксинация. Срещнах се и с хората, поставящи ваксини и с полицаите, които ще трябва да прилагат новия закон.

В петък вечерта присъствах на митинг срещу задължителната ваксинация, организиран от "конвоите на свободата". По примера на канадските демонстранти те се опитаха да стигнат до центъра на града с камиони, микробуси и коли. Но градският съвет им забрани да го направят.

Затова демонстрантите се ограничиха до обикаляне из центъра на Виена в присъствието на многобройни полицейски сили, които гледаха хората да не излизат на пътното платно. Много минувачи приветстваха демонстрацията.

Заснемането на всичко това, разбира се, беше интересно: много цветове, жестове и звуци. Демонстрантите носеха австрийски знамена (както и канадски). Някои от тях поставиха под съмнение реалността на коронавирусната инфекция. Други подчертават, че се противопоставят само на задължителната ваксинация.

След два часа снимки се опитаха да ме спрат. Бях обвинен, че някои жени възприемат работата ми като агресия към тях и децата им. Но тогава тълпа от други демонстранти ме отряза от човек, който изразяваше недоволство.

По-късно той се извини, като обясни поведението си с това, че не знае, че съм журналист. Като цяло демонстрацията беше напълно мирна, но моят продуцент Клаус Юргенс ми каза, че на други места, където се провеждаше протестът, понякога избухваха кавги.

Според Клаус в Австрия, както и навсякъде в Европа, хората изпитват нервно напрежение заради пандемията. Независимо дали са за или против задължителната ваксинация, австрийците са все по-често губят търпение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: