Близо 3 милиона човека са били принудени да напуснат домовете си през 2020 г.

Близо 3 милиона човека са били принудени да напуснат домовете си през 2020 г. Снимка: pixabay

Близо 3 милиона души са напуснали домовете си през 2020 г. в различни региони на света, въпреки пандемията от коронавирус, поради войни, насилие, природни бедствия, преследване и нарушения на човешките им права. 

Това съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на доклад на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН).

Това, че хората напуснаха домовете си в една година, когато всички бяхме в самоизолация, заключени между четири стени, говори много. Почти 3 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си, защото нямаха избор", каза Върховният комисар по въпросите на бежанците в ООН Филипо Гранди, цитиран от агенцията.
 

Според данните, предоставени в доклада на Global Trends, общият брой на разселените лица в световен мащаб в момента е над 82 милиона души, от които 34,4 милиона са напуснали страните си в търсене на убежище, а други 48 милиона са останали без дом в техните държави. Броят на разселените лица и бежанците нараства за девета поредна година, се казва в доклада.

 

В доклада се казва още, че 99 от 160-те държави, които са затворили границите си поради COVID-19, са отказали да направят изключение за бежанците. Според Гранди много от тези бежанци ще искат да напуснат страните си веднага щом границите се отворят отново.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: