Близо 3 милиона човека са били принудени да напуснат домовете си през 2020 г.

Близо 3 милиона човека са били принудени да напуснат домовете си през 2020 г. Снимка: pixabay

Близо 3 милиона души са напуснали домовете си през 2020 г. в различни региони на света, въпреки пандемията от коронавирус, поради войни, насилие, природни бедствия, преследване и нарушения на човешките им права. 

Това съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на доклад на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН).

Това, че хората напуснаха домовете си в една година, когато всички бяхме в самоизолация, заключени между четири стени, говори много. Почти 3 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си, защото нямаха избор", каза Върховният комисар по въпросите на бежанците в ООН Филипо Гранди, цитиран от агенцията.
 

Според данните, предоставени в доклада на Global Trends, общият брой на разселените лица в световен мащаб в момента е над 82 милиона души, от които 34,4 милиона са напуснали страните си в търсене на убежище, а други 48 милиона са останали без дом в техните държави. Броят на разселените лица и бежанците нараства за девета поредна година, се казва в доклада.

 

В доклада се казва още, че 99 от 160-те държави, които са затворили границите си поради COVID-19, са отказали да направят изключение за бежанците. Според Гранди много от тези бежанци ще искат да напуснат страните си веднага щом границите се отворят отново.

Още по темата във

facebook