Първият билет за пътуване в Космоса е продаден за 28 милиона долара

Първият билет за пътуване в Космоса е продаден за 28 милиона долара Снимка: blueorigin.com

Мистериозен участник в аукциона за третото място на New Shepard – космическия кораб на Blue Origin, е платил $ 28 млн., за да се отправи към Космоса в компанията на братята Джеф и Марк Безос. Търгът е завършил преди часове, както се разбира от туит на Blue Origin. Името на победителя ще стане ясно в близките седмици. 

В онлайн наддаването участваха смелчаци с дебели портфейли от над 140 държави. След почти един месец най-високата оферта беше малко под $ 5 млн. Но при последното стартиране на аукциона цифрата се увеличи повече от пет пъти, съобщава ВВС.

„Сумата, с която бе спечелено наддаването, ще бъде дарена на фондацията на Blue  Origin, @ClubforFuture“, обявиха в Туитър Blue Origin.

Според сп. Forbes Джеф Безос, собственикът на Amazon, разполага с богатство на стойност $ 186,2 млрд., което го нарежда сред най-богатите хора в света. По-рано през седмицата той написа на страницата си в Instagram:

„На 20 юли ще предприема това пътуване с брат си. Най-великото приключение с най-добрия ми приятел."

Според уебсайта на Blue Origin пътниците ще се издигнат на повече от 100 км над земната повърхност. Космическата екскурзия ще ги раздели със земното притегляне и тримата космически туристи ще прекарат около 3 минути в безтегловност. Очаква се пътуването да продължи около 10 минути. Капсулата с тримата ще се върне на Земята с помощта на парашути. Космическият кораб за многократни полети в Космоса New Shepard, който ще изведе капсулата, ще осъществи вертикално кацане. Той носи името на космонавта Алън Шепърд, първият гражданин на САЩ, полетял в Космоса, и втори в света след Юрий Гагарин.

Преди няколко седмици Джеф Безос обяви намерението си да напусне поста главен изпълнителен директор на Amazon и да продължи кариерата си като изпълнителен директор на гиганта за електронна търговия, който е основал преди 30 години в гаража си. Така Безос се надява да има повече време и сили за други свои проекти.

Междувременно се заговори, че съперникът на Джеф Безос в космическия туризъм, собственикът на Virgin Galactic Ричард Брансън, може да реши да грабне палмата на първенството и на 4 юли да участва в тестовия полет на своя космически самолет Virgin VSS Unity. Мнозина вече се питат кога и Илон Мъск ще застане на нисък старт.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: