Кои са пионерите на частния бизнес в космоса

Кои са пионерите на частния бизнес в космоса Снимка: Youtube Reason TV

САЩ са лидер в частната космонавтика

SpaceX е основана през 2002 г. от Илон Мъск и разработва ракети, ракетни двигатели и космически спътници, товарни и пилотирани космически полети. От 2011 г. участва в Commercial Crew Program - програмата на NASA за превоз на космонавти до МКС, а през 2018-а изведе в орбита космическия телескоп TESS, който ще търси екзопланети с условия за живот. Проектът мечта на Илон Мъск още от 2011 г. обаче е колонизирането на други планети и SpaceX вече провежда изпитания на космическия кораб за многократни полети Starship, макар и с променлив успех, пише space.

Blue Origin е основана през 2000 г. от Джеф Безос, собственик на Amazon. Нейният целеви сектор е космическият туризъм. Компанията е разработила космическите кораби New Shepard, New Glenn и Blue Moon, за чиито изпитания използва собствена космическа площадка в Тексас. Blue Origin вече планира първия си суборбитален полет за космически туристи, като едно от шестте места в кораба ще се разиграва на петседмичен онлайн аукцион. От 2017 г. Blue Origin извежда в орбита и спътниците на Eutelsat и интернет доставчика OneWeb. 

Virgin Galactic е част от Virgin Group на Ричард Брансън и третият крупен играч в космическия бизнес. Компанията се цели в орбитални и суборбитални туристически полети. Други разработки на Virgin Galactic са едноместният реактивен самолет Virgin Atlantic GlobalFlyer за околосветски полет без прекъсване и космолетът SpaceShipThreе. 

На 22 май тази година ракетопланът Unity на Virgin Galactic извърши първия си успешен тестов орбитален полет от общо трите задължителни и ако всичко мине по план, компанията на Ричард Брансън ще започне туристически полети в космоса през следващата година, за радост на опашката от близо 600 кандидаткосмически туристи.

Astra Space разработва космически технологии за NASA и DARPA (Агенцията за перспективни научни проекти в областта на отбраната на САЩ). През 2020 г. компанията осъществи успешен полет на ракета-носител от серията Rocket 3, чийто корпус е изработен от много тънък алуминий, който напълно изгаря в атмосферата, а останалите части се разтварят в солена вода. 

Rocket Lab разработва ракетите носители Electron за извеждане в орбита на спътници и неголеми товари, вкл. по поръчка на Пентагона и NASA, които изстрелва от собствени пускови площадки в Нова Зеландия и САЩ. Компанията разработва и ракетата за многократно използване Neutron с възможности да доставя товари с тегло от 1,5 до 8 тона на Луната, Марс и Венера. 

Други сериозни участници в американския космическия бизнес са Relativity Space, Firefly Aerospace, Phantom Space, Orbex.

В сектора не липсват и конфликти - през 2020 г. NASA избра Blue Origin,  SpaceX и Dynetics за основни претенденти по програмата за разработка на космически кораби до Луната, но през април 2021 г. стана ясно, че SpaceX печели договора от 2,89 милиарда долара. Blue Origin и Dynetics не се съгласиха и подадоха жалба в Главното контролно управление на САЩ (GAO) и това отложи работата на NASA по проекта до август 2021 г., когато GAO трябва да оповести решението си.

Основният „космически” конкурент на САЩ от миналото – Русия, практически не допуска частния бизнес до космоса, но все пак има изключения - S7 Space предлага изстрелване на космически устройства от морски платформи, Success Rockets разработва свръхлеки ракети и спътници с подкрепата на „Роскосмос", а „Стратонавтика" - туристически и търговски полети в стратосферата на височина до 30 км, като използва собствен ракетен комплекс. Avant Space пък смятат да продават реклама в космоса. Ще проектират рекламното послание със собствени микроспътници и надписи в орбита. Компанията възнамерява да обхване над 130 големи града и аудитория от 1 милиард души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: