Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са само 236

Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са само 236 Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 02.06.2021 г.

По света:

Великобритания води преговори с Oxford и AstraZeneca за допълнителни дози от тяхната ваксина срещу COVID-19. Новата, модифицирана разработка на медикамента е насочена към бета-варианта на коронавирус, идентифициран за първи път в Южна Африка, съобщава Reuters.


Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 170,4 милиона души, от които над 3,54 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" повече от 171 милиона души са се заразили в света, над 3,56 милиона са починали.

Лидер по брой на потвърдените случаи са САЩ, където са открити над 33,28 милиона заразени. На второ място е Индия (28,17 милиона), на трето - Бразилия (16,6 милиона), на четвърто - Франция (5,7 милиона), на пето - Турция (5,2 милиона).


Световната здравна организация одобри коронавирусна ваксина от китайския производител Sinovac Biotech за спешна употреба. Това е втората ваксина, получила одобрение от СЗО, а първата е от Sinopharm.


Във Великобритания през изминалия ден не е регистрирана нито една смърт от коронавирус, показват данни на Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство. За последен път това се случи през март 2020 г., в самото начало на пандемията.

Четири вида коронавирус COVID-19, които се разпространяват по-бързо от другите, предизвикват сериозно безпокойство у Световната здравна организация, заяви Мария ван Керхове, ръководител на отдела за спешни болести на СЗО. Сред тях тя отбелязва мутацията на коронавирус, открита във Виетнам .

СЗО, Световната търговска организация, Световната банка и Международният валутен фонд призоваха правителствата да инвестират 50 млрд. долара, за да гарантират, че ще има равен достъп до средствата за борба с пандемията от коронавируса, включително ваксини.

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева изрази загриженост от неравномерното икономическо възстановяване след пандемията, което може да има негативни последици за всички страни.

Фактите доказват, че масовата имунизация срещу коронавирус е най-ефективният начин за увеличаване на световното производство. С други думи, курсът за ваксиниране на възможно най-много хора трябва да бъде част от икономическата политика", каза Георгиева. 

У нас:

Според данните на единния информационен портал, новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 236. 
Положителни са само 1,7 на сто от направените над 13 хиляди теста. 2942 души са хоспитализираните, а от тях 322-ма са в интензивни отделения. Починали са 26 човека. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: