Ваксинация за световната икономика

Ваксинация за световната икономика Снимка: pixabay

Европа постепенно се завръща към нормалния живот, пише Euronews

В Лондон отново отвори терминал номер 3 на летище „Хийтроу", който беше затворен поради рязкото намаляване на броя на пътуващите.

Този терминал е преобразуван за приемане на пътници, пристигащи от страни, в които е най-тежка ситуацията с коронавирус.

Сега в червения списък има повече от 40 държави и когато влизат в Обединеното кралство, хората от тях ще трябва да прекарат 10 дни в изолация (плащайки хотел за своя сметка) и да преминат два теста за коронавирус.

В самaтa Великобритания в понеделник за първи път от началото на пандемията не е регистрирана нито една смърт от COVID-19.

От 21 юни страната се готви да премахне всички ограничения. Експертите обаче са загрижени от лекото увеличаване на броя на коронавирусните инфекции.

Подобряването на епидемичната ситуация е свързано, наред с други неща, с имунизацията на населението. Световната здравна организация одобри друга ваксина за спешна употреба - китайската SINOVAC.

СЗО, Световната търговска организация, Световната банка и Международният валутен фонд призоваха правителствата да инвестират 50 млрд. долара, за да гарантират, че има равен достъп до средствата за борба с пандемията от коронавируса, включително ваксини.

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева изрази загриженост от неравномерното икономическо възстановяване след пандемията, което може да има негативни последици за всички страни.

Фактите доказват, че масовата имунизация срещу коронавирус е най-ефективният начин за увеличаване на световното производство. С други думи, курсът за ваксиниране на възможно най-много хора трябва да бъде част от икономическата политика", каза Георгиева.

В страните от ЕС кампанията за ваксиниране се ускорява значително. В Полша от 7 юни започва ваксинацията на юноши на възраст 12-15 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: