Южна Корея се присъедини към проект „Артемида” за усвояване на Луната и Марс

Южна Корея се присъедини към проект „Артемида” за усвояване на Луната и Марс

Досега 11 държави са подписали споразумението, от Източна Европа единственият член е Украйна

Южна Корея подписа споразумението „Артемида”, което регулира принципите на сътрудничество и гражданската дейност при изследването и използването на Луната и Марс, на комети и астероиди за мирни цели. 

За това съобщи Maeil Business Newspaper, като се позовава на представители на Министерството на науката и информационно-комуникационните технологии на азиатската държава. 

Церемонията по подписването се е състояла на 26 май 2021 г. С това Южна Корея става 11-ият участник в програмата „Артемида”, която се осъществява под ръководството на САЩ. 

През октомври миналата година споразумението бе подписано от осем национални космически агенции – на САЩ, Австралия, Великобритания, Италия, Канада, Люксембург, Обединените арабски емирства и Япония. По-късно към него се присъединиха Бразилия и Украйна. 

Министерството на Южна Корея изрази надежда, че с присъединяването си към споразумението ще може да разшири сътрудничеството си със САЩ в космическата сфера и ще вземе участие в различни програми по усвояване на Космоса. 

Според представителите на южнокорейското ведомство активизирането на изследването на Космоса в синергия с разработката на ракета носител ще спомогне за развитието на космическите отрасли в Южна Корея. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: