Пловдив е в световния топ 50 на умните градове с иновации в образованието

Пловдив е в световния топ 50 на умните градове с иновации в образованието Снимка: pixabay

Пловдив се нареди на 29 позиция в престижната американска класация „ 2021 Smart 50 Awards“. Класацията има за цел да отличи най-иновативните проекти в света, променящи в положителна посока местните общности

Община Пловдив е кандидатствала с проект, фокусиран върху внедряването на успешния модел „1:1“ в общинските училища на града. В паралелките, участващи в проекта „1:1“ за внедряване на облачни технологии, всеки ученик и учител разполага с персонален лаптоп, адаптиран за образователни нужди. Работи се без учебници и тетрадки, като целият учебен процес – образователни материали, работата в клас, групова работа, домашни и т.н., се осъществява в защитена среда във виртуалното пространство. 

Образователният проект „1:1“ помага на децата да усвоят важни дигитални умения като сигурно използване на интернет, работа с различни устройства, ползване на онлайн ресурси, критично мислене и други. В момента той обхваща 21 класа в 9 училища, като наесен се очаква паралелките да надхвърлят 60 в общо над 15 училища.

Според зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов наградата е голямо признание за общинските политики в областта на образованието, както и за самите училища и преподаватели. „От 2016 г. извървяхме дълъг път по дигитализацията и въвеждането на облачни системи във всяко едно училище“, коментира той. „Наградата е голям стимул за стотиците учители, които работят активно по осъвременяването на образователния процес и въвеждането на смислени технологии.“

Съревнованието „Smart 50” се провежда ежегодно с подкрепата на Smart Cities Connect, Smart Cities Connect Foundation и US Ignite. 50-те най-добри проекта за умни градове през годината биват отличени на база постигнати реални резултати в местните общности. В международната класация тази година наред с Пловдив присъстват Токио, Сан Франциско, Хонконг, Монреал и други градове от САЩ, Канада, Германия, Швеция, Китай, Чили, Япония, Израел и Испания.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: