Хиляди български деца в чужбина за първи път се явиха на тест по български език

Хиляди български деца в чужбина за първи път се явиха на тест по български език Снимка: tourism.government.bg

Тестът се проведе онлайн в събота, а интересът към него бе неочаквано голям

Общо 11 246 деца от I до VII клас в българските неделни училища в чужбина се явиха на първия по рода си тест по български език. Тестът, определящ нивото на владеене на родния език, тази година бе по желание, но от догодина явяването на него става задължително за всички ученици от  I до IX клас включително. 

341 училища от 39 държави с български емигрантски общности се включиха в препитването. Най-масово бе участието на българчетата в Украйна, Великобритания и Испания. А най-много тестове са попълнени от ученици във II, I и III клас. 

Учениците решаваха задачи в електронна платформа, до която получаваха достъп с уникален код. Тридесет минути имаха на разположение децата от първи до трети клас, за да отговорят на 15 въпроса. В рамките на четиридесет минути учениците от четвърти до седми клас трябваше да решат 20 задачи.

Тестовете са подготвени от МОН, за да бъде оценен постигнатият от учениците напредък в неделните училища. Просветното министерство подпомага организационно, методически и финансово общо 376 неделни училища в 44 държави с 19 856 ученици от І до VІІ клас. Анализът на резултатите от теста ще позволи да се вземат мерки за подобряване качеството на образованието, за актуализиране на учебните програми и помагала, за допълнителна квалификация на учителите и др. 

Тестовете и платформата за изпита са разработени в рамките на националната програма „Роден език и култура зад граница“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: