Пластмасови отпадъци се превръщат в гориво за самолети

Пластмасови отпадъци се превръщат в гориво за самолети Снимка: ferra,ru

Целият процес на рециклиране отнема само час

Пластмасовите отпадъци започнаха да се използват като гориво за самолети, съобщава интернет порталът ferra.ru. Технологията, която прави това възможно, е внедрена от учени от Държавния университет във Вашингтон. Интересното е, че процесът на рециклиране на пластмасови отпадъци и превръщането им в гориво за реактивни двигатели отнема само 60 минути.

Новата научна разработка позволява в рамките на час да се рециклира полиетилентерефталат (ПЕТ) в гориво за реактивни двигатели и смазочни материали. Методът не само опростява процеса на преработване на пластмаса, но и позволява да се спестяват финансови средства. Новата технология включва използването на катализатора рутений и разтворител.

Един от авторите на разработката - Хунфей Лин, отбелязва, че по време на рециклирането на пластмасата с новата технология специалистите могат самостоятелно да регулират температурата, времето за преработване, както и количеството на катализатора.

„Процесът е много гъвкав. Компаниите ще могат да го настройват в зависимост от своите задачи и от компонента, който искат да получат в крайна сметка", споделя Лин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: