Учени намериха начин да разграждат напълно пластмасата

Учени намериха начин да разграждат напълно пластмасата Снимка: /pixabay

Учени - химици от Калифорнийския университет, са създали пластмаса, която може да се разлага напълно във вода или компостна яма

От нея могат да се правят екологични опаковки за храни и пластмасови съдове, съобщава Science News.

Учените са създали специални вещества, които, когато се добавят към пластмасата, й позволяват да се разтвори напълно за няколко дни или седмици в стандартен компост или чешмяна вода.

Щипка ензими „сдъвкват" полимерите, което прави пластмасовите опаковки и съдове биоразградими, които могат да бъдат компостирани. Също така при умерено нагряване на пластмасовия филм добавените ензими се разлагат в обикновен компост или обикновена чешмяна вода в рамките на няколко дни до седмици.

Както е известно, през последните 70 години светът е произвел повече от 6 милиарда тона пластмаса, от които само 9% са рециклирани, а други 12% са изгорени. По-голямата част от пластмасата се разпръсква по сметищата, плава във водата и прониква в живите организми. Нейните микрочастици могат да попаднат в живите тъкани и да причинят различни патологии.

Учени заявиха, че към 2045 г. мъжете на Земята могат да загубят способността си да се размножават поради влиянието на микропластмаси, които променят човешките хормони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: