Политическият пъзел - обзор за 17.05. 2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 17.05. 2021 г.


„Ситуацията в момента съдържа някакво назидание към предходния парламент, защото показва какво можеше да бъде. Ако онзи ден най-интересната фигура в страната беше Слави Трифонов, сега интересната фигура е Румен Радев“, коментира в интервю за БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“. Според анализатора има потенциален обществен капан – възможното увлечение към една фигура и да ни се услади извънреден кабинет, което би се отразило върху демократичните рефлекси на обществото. „В момента българското общество може да прояви системна грешка – да търси нова силна личност, която да замени старата силна личност, а не да търсим политики, дългосрочна визия, реформи", коментира Симеонов. Българското общество не е толкова революционно настроено и само въз основа на анти-ГЕРБ вълна няма да даде решаващо мнозинство, отбеляза още той. Според него е важно кое би било „лепилото“ и може ли президентът Румен Радев да бъде „политически патрон на едно такова обединение, както беше политически патрон на протестите“. 

„Новият служебен кабинет започва твърде амбициозно, което не е лошо, иска се от него да прави неща и той може немалко да направи. Неговият състав е много добре подбран", коментира пред БНТ проф. Огнян Герджиков. Той призова да има проверки, но не и крайности, като отбеляза, че подготовката на предстоящите избори е безспорен приоритет, но има и много друга работа - да няма административен рекет, да работи бизнесът. По думите му сегашните закони не са добри и затова непрекъснато ги променяме. „Непрекъснато произвеждаме некачествена законова продукция, това спъва инвестициите и бизнеса, няма изграден механизъм за правене на закони, те така не се правят. Нашият парламент действа като луд с картечница", добави проф. Огнян Герджиков. 

Служебното правителство 

Служебното правителство проведе първото за седмицата извънредно заседание, за да приеме план-сметката за провеждането на предсрочния парламентарен вот на 11 юли. Министрите ще се съберат още веднъж тази седмица на редовно заседание в четвъртък. 

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи специално изявление с призив към българските граждани да се ваксинират. „От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките! Ваксинирането е доброволно. Всеки трябва да реши сам за себе си и за своите близки! Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете! Създали сме необходимата организация! Ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме", заяви Кацаров.  

Скандални разкрития направи пред бТВ служебният вътрешен министър Бойко Рашков. „Ръководителите на службите за сигурност са излезли в отпуска до месец септември. Кой им е разрешил това, след като те са на подчинение на премиера", попита той.  
„Чистка няма, има смяна  на кадри и ще има смяна на кадри. Българският избирател иска промяна и ще я получи тази промяна", категоричен бе Рашков, като допълни, че няма списъци за уволнение, а длъжностните лица, които ще бъдат сменени, ще бъде за нарушение на работата им. 

„Имаме данни, че определени полицейски сили са осигурявали гласуване точно за определена партия. Ние ще направим всичко възможно, за да не допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина. Когато МВР не си е свършило работата, някой ще трябва да носи отговорност", посочи вътрешният министър. 

„Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование. През следващите три месеца МОН ще има за свои приоритети и подготовката на следващата учебна година." Това обяви на първия си брифинг служебният министър на образованието и науката Николай Денков. Той заяви, че думата „ревизия" не фигурира в приоритетите на министерството, като направи уточнението, че като министър е длъжен да направи проверка на разходването на средствата и това ще се случи по надлежния ред. 

Разкритията за Българската банка за развитие са скандални, няма да спрем дотук. Това каза пред Нова телевизия говорителят на служебния кабинет Антон Кутев по повод разкритията, които направи вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков за банката. „Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не и малки. Факт е, че част от тях са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка. Оказва се, че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес”, коментира Кутев. „Факт е, че само за три дни служебното правителство направи много, а ние няма да спрем дотук. Дали проверката ще стигне до прокуратурата, ще разберем тази седмица”, добави той. Според него първа задача на кабинета е подготовката на парламентарните избори. „Няма цена, която да не може да се плати, за да се осигурят честни избори“, посочи Кутев. 

БСП 

„За предстоящите избори ние направихме един много внимателен анализ, който продължава и сега. Ще направим корекция на начина, по който предаваме нашите идеи на избирателите ни, тъй като нашата програма е отлична. Тя е съгласувана с добрите практики на ЕС, но очевидно резултатът не ни задоволява, тъй като не сме стигнали до достатъчен брой избиратели. Така че това, което ще направим при новата сесия на изборите, ще бъде повече работа с хората, по- убедително и на по-достъпен език.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП проф. Румен Гечев в ефира на бТВ. Той беше категоричен, че въпреки резултатите от последните избори, оставката на председателя на партията Корнелия Нинова не стои на дневен ред.  

ДПС 

Минимални корекции в листите и сходна кампания за предстоящите избори са част от решенията, които взе Централният съвет на Движението за права и свободи, което заседава присъствено за първи път от началото на пандемията. „Оценката на Централния съвет е, че ДПС е постигнало много добър резултат на изминалите избори и на база на тях взехме решения за предстоящата кампания“, заяви пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.  
„За връщане на нормалността в политиката диалогът е необходим. Чрез диалог политическите партии, които влизат в НС, да сформират ценностни мнозинства, да сформират мнозинства с ясна цел и програма и по този начин да излъчат кабинет, който да има достатъчна експертиза и да изпълнява ясна програма", заяви той в коментар пред журналисти. За машинното гласуване на 11 юли ще бъде проведена обучителна кампания чрез партийните структури и младежката организация, каза още той. 

„Изправи се! Мутри вън!" 

„В комисията за ревизия ББР беше една от приоритетните области за проверка. До края на парламента така и не представиха поисканите от нас пакет документи. Радвам се, че служебното правителство продължава ревизията, особено в ББР, където вместо подкрепа за малкия бизнес и за хората в кризата, парите отново стигаха само до близките до властта: тези, дето се чуват с експремиера на 10-15 дни..." Това написа на официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук Мая Манолова, лидер на партията и председател на временната парламентарна комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: