Актуална информация за епидемичната обстановка на 15.05.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 15.05.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

В Румъния комендантският час се отменя от днес. Ще бъде премахнато и изискването за задължително носене на медицински маски на обществени места - те ще трябва да се носят само на закрито или на места с много хора. Освен това Румъния ще позволи заведенията за хранене и баровете да работят по-дълго, както и ще премахне ограниченията за работното време на магазините.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 160,07 милиона души, от които над 3,32 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 161,1 милиона души, над 3,33 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са открити 32,85 милиона заразени. На второ място е Индия (24 милиона), на трето - Бразилия (15,43 милиона), на четвърто - Франция (5,9 милиона), на пето - Турция (5,08 милиона).  

Турските власти планират постепенно да премахнат ограниченията, наложени в страната поради коронавирусната зараза. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Както беше обещано, от понеделник [17 май] ще започнем процес за връщане към нормалното. Нашето намерение е да продължим да действаме относително предпазливо до края на май“, каза Ердоган. Той добави, че до юни Турция планира „значително да облекчи" ограничителните мерки.

У нас:

Силно се надявам, че ваксинациите ще направят всичко възможно, за да утихне и третата вълна окончателно. Моята прогноза е, че до края на юни ще имаме колективен имунитет.” Това заяви шефът на „Пирогов" проф. Асен Балтов пред bTV.

Властите в Италия отменят задължителната карантина за пристигащите от България в периода от 16 май до 30 юли 2021 г. Българските граждани трябва да представят „зелен сертификат", който доказва, че имат отрицателен тест за COVID-19, направен до 48 ч. преди влизането им в страната. Ако не покажат такъв, те са задължени да спазват 10-дневна карантина, като след изтичането й трябва отново да се тестват, съобщават от външното ни министерство.  

518 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 126 теста през изминалото денонощие. Положителните проби са 3,7 процента от всички изследвани, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

За първи път от началото на третата вълна на разпространение на коронавируса броят на хоспитализираните пациенти е под 5000 - от болнично лечение се нуждаят 4832 души, в интензивни отделения са 504 пациенти.

За изминалото денонощие са починали 49 души с COVID-19, излекувани са 1991. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: