Политическият пъзел - обзор за 12.05.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 12.05.2021 г. Снимка: pxhere.com/bg

Президентът

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от държавния глава Румен Радев, положи клетва на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Президентът подчерта, че пред служебното правителство стоят важни задачи. Сред тях да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури провеждането на честни избори, обявявайки война на купения вот, и да разкрие истинската картина за състоянието на държавата.

Според Радев краткият живот на 45-ото НС не е бил напразен и е направена първа стъпка към излизане от авторитаризма и корупцията, а „омертата, на която се крепи порочният управленски модел, се е пропукала“: 

„Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде на демократичното единодействие. Той доказва онова, което, за съжаление, не бе постигнато от 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България.“ 

Според държавния глава предстоят тежки месеци, като той обобщи задачите на служебния кабинет така:

„Да гарантира нормалното функциониране на държавата. Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот. Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно. Вие ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите. Да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост."

Премиерът

В дух на приемственост служебното правителство встъпи в правомощията си на закрита за медии церемония в Министерския съвет. Следвайки държавния протокол, Стефан Янев и Бойко Борисов застанаха очи в очи, за да се предаде изпълнителната власт.

Служебният премиер даде пред Борисов заявка да управлява без сътресения:

„Надявам се отговорните задачи да бъдат структурирани добре и да се получи реална приемственост, в краткия живот на съществуване на служебния кабинет да бъдем в състояние да изпълним най-важната и основна задача: организирането на избори без особени сътресения.

А вече бившият премиер отбеляза, че по демократичен начин предава управлението, като специално подчерта, че до днешния ден се е стигнало след пълен 4-годишен мандат на ГЕРБ:

„Ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха вашия кураж и смелост, можеше това правителство сега да е с редовен парламент, с огромно мнозинство и да вървим напред.“

Служебното правителство

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието  - Христо Бозуков, и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства - Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната - Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката - Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скулпторът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

Служебното правителство трябва да осигури нормалното функциониране на държавата до следващ редовен кабинет, както и да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот по променени изборни правила.

Народното събрание

45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава. Това е първият парламент в най-новата ни история, който не успя да излъчи кабинет. Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: