Политическият пъзел - обзор за 08.05.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 08.05.2021 г.

Народно събрание 

Временната комисия за ревизия на управлението в последните 10 години с председател Мая Манолова ще заседава отново в понеделник, съобщава БНР. Комисията ще изслуша регионалния министър в оставка Петя Аврамова за начина, по който са харчени публични средства за високоскоростни пътища. На заседанието са поканени председателят на Агенция „Пътна инфраструктура" и директорът на държавното дружество „Автомагистрали“. Късно снощи по време на заседанието на комисията Петя Аврамова напусна демонстративно и отказа да отговаря на въпроси за дейността на дружеството, като нарече политически пиар действията на временната комисия. 

Мая Манолова обяви, че информацията и документите, предоставени от бизнесмена Станимир Илчовски, ще бъдат предадени до редица институции - прокуратурата, европейската прокуратура, Министерство на правосъдието, МВР, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, КЗК, КФН и НАП.

„Има такъв народ" 

„Човек трябва да дава интервюта, когато има какво да каже. Свободата на словото не е да си на 112-о място, а да усещаш свободата да правиш това, което ти повеляват моралът, логиката, интелектът. В България огромна част от медиите не са свободни.“ Това каза пред БНР лидерът на „Има такъв народ“  Слави Трифонов. Според него съвременният начин на изразяване е в интернет, защото там си напълно свободен.  

„Когато, тогава", е отговорът на Трифонов на въпроса дали ще бъде премиер, ако партията спечели изборите. „Не съм тръгнал да се занимавам с този политически проект, защото съм имал невероятното желание да стана политик. Аз съм тръгнал да правя това, защото цялата политическа система отказа да признае мнението на 3,5 млн. българи, които са гласували на законен референдум. Искам това нещо, което е логично, морално и законно, да бъде наложено“, допълни той.  

Трифонов е категоричен, че това, което партия ГЕРБ е направила, трябва да бъде изчегъртано с всички законови средства. По думите му БСП е „най-слабата беззъба опозиция от 30 години насам“. „Ляво - дясно отдавна се е размило. Съвременният свят е различен. За мен поведението на ИТН е практично. Но не като интереси на самата партия, а практично в интересите на суверена“, каза той. Трифонов подчерта, че конкретните случаи определят насоката на ИТН дали е лява или дясна партия.  
„При всички положения ще се стремя поведението ми и ни (на „Има такъв народ”) да бъде адекватно и морално", коментира още Трифонов. 

ГЕРБ 

„По 19 млн. на ден струва това шоу в парламента. Добре, че го закриха, защото щяхме да фалираме. Още 100 млн. ще отидат за предсрочните избори, още толкова и за президентските избори тази година." Това коментира във видеообръщение премиерът в оставка Бойко Борисов след края на срещата на върха в Порто, която се проведе онлайн. 

Борисов отново подчерта, че управлението му е постигнало „исторически успехи". „България ще е една от първите държави, включени в програмата „Зелен сертификат” още при стартирането й на 1 юни", добави той.

„Преди 4 г. нашето правителство постави образованието на първо място. Освен възнагражденията на учителите, поставихме дигиталното развитие като приоритет. Затова в рамките на седмица миналата година успяхме да превключим на онлайн обучение. Благодаря на министъра на образованието и на учителите за техния принос", посочи Борисов. 

БСП 

В последните години държавата беше залята от скандали. Само че хората ги интересува и искат, освен скандалите, които виждат, и фолклорът, който се разказва, решения на техните проблеми. Това каза заместник-председателят на парламентарната група „БСП за България“ Георги Свиленски пред Дарик радио. „От БСП сме си сложили за приоритет грижата за хората и решаването на проблемите на хората. За това бяха и законопроектите, които внесохме в това Народно събрание – преизчисляването на пенсиите, повишаването на детските надбавки, предоставянето на еднократна помощ на учениците от първи до четвърти клас, месечни добавки за второ и трето дете, еднократна помощ от 6500 лв. – това са все неща, които българските граждани очакват", каза той.  
„Този парламент върна парламентаризма в пленарната зала. Дебатите започнаха да се случват и ангажират отново вниманието на хората. Със сигурност може и да сме допуснали някоя грешка през тези 9 работни дни на Народното събрание, но мога да кажа абсолютно отговорно, че предложихме и отстояваме с всички сили поетите ни ангажименти към българските граждани", каза още Свиленски.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: