Политическият пъзел - обзор за 10.05.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 10.05.2021 г. Снимка: pixabay

Парламентарни избори на 11 юли 2021 г.

Жан Виденов се завръща в политиката. Той ще участва на вота на 11 юли с нова партия. „Има инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит", съобщи Виденов днес пред сайта „Пловдив прес".  

Много е важно да има експерти, които са с авторитет, в служебното правителство." Това каза пред БНР Стефан Софиянски, който оглави през 1997 г. служебен кабинет, назначен от президента Петър Стоянов.

Софиянски беше категоричен, че би било загубено време, ако кабинетът, съставен от президента Румен Радев, се занимава в краткия си период на управление с обществените поръчки, сделките и назначенията от правителството на ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС


Ако и в бизнеса се работеше като в 45-ия парламент, бихме фалирали като общество", заяви пред БНР Росица Кирова, депутат от ГЕРБ-СДС, която от години се занимава с бизнес.

Според нея, за да работи добре бизнесът в България, е нужна стабилност в държавата:

Не е нужно да познаваш Бойко Борисов и да му имаш телефона, за да правиш нормален бизнес. Не смятам, че всичко, което беше казано в комисията за ревизия на управлението през последните 10 години, е някаква голяма изненада за българското общество. Това са кръчмарските приказки, които слушаме от доста години. Очаквах да чуя неща, които са конкретни и за тях има ясни и конкретни доказателства. За мен това са махленски приказки, докато нямат доказателства."

Кирова беше категорична, че корупцията е двустранен процес, в който и вземащият, и даващият са виновни.

„Има такъв народ"

Когато няма разбирателство и когато всеки е срещу всеки, така се получава. Не бях добра орисница на 45-ия парламент, за съжаление!", заяви пред БНР Мика Зайкова, депутат от „Има такъв народ", която откри Народното събрание като най-възрастния депутат в него.

Лидерът на „Има такъв народ" Слави Трифонов определи като лъжа твърдението на премиера в оставка Бойко Борисов, че последните избори са стрували 150 млн. лв., като близо 50 млн. са дадени за машини, а новите избори през юли ще струват още 100 млн.

В профила си във Фейсбук Трифонов написа:

   „Какви са фактите? За машините за гласуване на последните избори не са дадени 50 милиона лева. Това е лъжа. В договора, сключен от старата ЦИК, ясно е записано, че закупуването на 9600 машини, така че те да станат държавна собственост, струва 36 милиона лева без ДДС или 43 милиона лева с ДДС. И в тази цена влиза всичко - устройствата, софтуерът, логистиката, обучението на членовете на секционните комисии и обслужването по време на изборите.

   Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска. В случая лъжата на Борисов е свързана с разлика от 14 милиона лева. А 14 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 14 милиона лева може да бъде закупен един медицински хеликоптер, който да спасява човешки животи. Казвам това и по повод поредния крещящ случай за нуждата от такива хеликоптери, този път с финансиста Владимир Каролев."

  Трифонов твърди още, че изборите на 11 юли ще са значително по-евтини от тези на 4 април.

   „Основното перо, което оскъпи отминалите избори, е закупуването на машините за гласуване. Този огромен разход от 36 милиона лева няма да бъде повторен при следващите избори", категоричен е Слави Трифонов.


„Демократична България"

Христо Иванов: „Целта на Демократична България в следващия парламент ще бъде да убедим, да принудим политическите сили да седнат около платформата за възстановяване на законността за диалог, не на раздумка за оцеляване.

Въпросът е как наистина да придвижим страната по пътя на промените. За целта трябва да решим основния проблем - възстановяването на законността. Промяната започва с правосъдието и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев."

„БСП за България"

Поне седем водачи на листи се очаква да смени Корнелия Нинова, за да има БСП по-добър резултат на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, прогнозираха източници от „Позитано” 20, съобщи в. „24 часа".

„Изправи се! Мутри вън!"

Следващият парламент продължава работата с комисия по ревизия – това е ясно. Процесът по осветяване на корупцията започна“, изтъкна Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ в интервю за БНР. Тя е председател на парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление.

„Омертата за мълчание беше нарушена. Очакваме още и още хора да говорят“, заяви Манолова, според която „глинените крака на този модел се клатят“.

Сегашните управляващи нямат страх от закона и срам от хората. Това трябва да се промени“, коментира Манолова в предаването „Преди всички“.

ДПС

„Вихрещият се популизъм в 45-ото Народно събрание не е в помощ на парламентаризма", такава оценка направи на дейността на парламента, който ще приключи на 11 май, зам.-председателят на ДПС Халил Летифов. Той заяви пред БНР, че не е имало воля за промяна в отиващото си НС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: