Учени откриха на Марс важен за живота изотоп

Учени откриха на Марс важен за живота изотоп Снимка: ferra.ru

Става въпрос за вглерод-12

Животът на Земята се състои от въглерод. Учени наскоро обявиха, че са открили повишени количества въглерод-12, най-важният изотоп за живота, в марсианска скала. Засега не може да се каже, че това откритие свидетелства за наличието на живот на Червената планета. Но все пак дава надежда.

Марсоходът Curiosity изследва кратера Гейл на Марс от 2012 г. насам. Апаратът проби дъното на кратера и извлече от там проби от праха. На борда на марсохода има научна лаборатория, която анализира получените проби, съобщава EarthSky.

Изследователите с удивление откриват в тези проби повишено количество от изотопа въглерод-12. Изотопът представлява разновидност на атомите на даден химичен елемент. Учените смятат, че са открили толкова много въглерод-12, защото пробите са взети от древните скали на планетата.

Наличието на този изотоп е интригуващо, тъй като живите организми на Земята използват въглерод-12 за метаболизъм и фотосинтеза. Този изотоп може да се е появил на Марс по три причини: от космическия прах, поради ултравиолетовата деградация на въглеродния диоксид или от ултравиолетовото разграждане на биологично произведения метан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: