Дания ще построи „първи енергиен остров“ в Северно море

Дания ще построи „първи енергиен остров“ в Северно море Снимка: Danish Energy Agency

Амбициозният проект е на стойност 34 млрд. долара

Проект за изграждане на гигантски изкуствен остров, осигуряващ достатъчно енергия за три милиона домакинства, получи зелена светлина от датските политици. Това е най-големият строителен проект в историята на Дания, съобщава ВВС. 

Първият енергиен остров в света ще заема площ колкото 18 футболни игрища (120 000 кв. м), с потенциал площта да се увеличи в следващ етап от проекта. Островът ще бъде център за 200 гигантски офшорни вятърни турбини, високи 260 метра. 

Стойността на амбициозния проект е 28 млрд. евро (34 млрд. долара).  

Въпреки че все още е тайна къде точно ще бъде построен новият остров, известно е, че той ще се намира на 80 км от бреговете на Северно море. Датската телевизия съобщава, че проучване на енергийната агенция миналата година е маркирало две области западно от ютландското крайбрежие, и двете на относително малка дълбочина на морето до 27 метра. 

Очаква се първият етап от изграждането на енергийния остров да приключи през 2033 г.  

Датските политици от целия спектър подкрепиха плана. Бившият енергиен министър Расмус Хелвег Петерсен от социално-либералната партия заяви, че енергийните острови са започнали „като радикална визия“, но сега има широко съгласие за превръщането й в реалност. Поне половината от острова ще бъде държавна собственост, като частният сектор също ще има участие. 

По-малък енергиен остров вече се планира край Борнхолм в Балтийско море, на изток от континенталната част на Дания. По време на първата фаза офшорните вятърни паркове на датските енергийни острови ще произвеждат 5 GW електричество; 3 GW от Северно море и 2 GW от Борнхолм. В дългосрочен план енергийният остров и офшорните вятърни паркове в Северно море ще имат разширен капацитет, за да позволят производството и разпределението на 10 GW електроенергия, което е почти един и половина пъти повече от настоящите нужди на Дания. 

Датската енергийна агенция заяви, че нейната „дългосрочна амбиция“ ще бъде да използва генерираната възобновяема енергия за производство на зелено водородно гориво, което да може да се транспортира до континента и да се използва за моторни превозни средства, както и в индустрията. 

Съгласно Закона за климата на Дания, страната се е ангажирала да намали със 70% емисиите на парникови газове до 2030 г. и да стане въглеродно неутрална до 2050 г. Миналия декември тя обяви, че прекратява всички нови проучвания за нефт и газ в Северно море. Страната черпи повече от половината от енергията си от възобновяеми източници, като около 40% идват от вятърна енергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: