Политическият пъзел - обзор за 28.04.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 28.04.2021 г. Снимка: piqsels.com

Парламентът

Рекордно кратко 10-минутно заседание проведе днес 45-ото Народно събрание. Причината - депутатите не успяха да одобрят седмичната си програма за работа, която трябваше да включва промяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс.

Председателят на Народното събрание Ива Митева свика извънредно пленарно заседание утре, след като днес депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не одобриха седмичната програма на парламента.

След председателски съвет Митева уточни кои точки ще бъдат разгледани утре.

„Довършване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и Изборния кодекс – второ гласуване. Само тези две точки засега, като се разбрахме утре сутринта в 8,30 часа да имаме отново председателски съвет.“

„Ако днес водещите комисии по законопроектите, които са им разпределени, внесат доклади за първо гласуване, да се обсъди дали те да не бъдат допълнени като точки от дневния ред за тази седмица“, добави Митева.

Тя допълни, че според нея обстановката в парламента е спокойна и утре ще има нужните гласове за провеждане на заседание.

„Има такъв народ“

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание „Има такъв народ”, Антоанета Стефанова. Тя върна веднага мандата с думите, че отказват да участват в безпринципни коалиции:

„За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция. Затова, г-н президент, ние от „Има такъв народ" връщаме мандата за съставяне на правителство."

Още преди ден лидерът на партия „Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че формацията му няма да сформира кабинет:

„Нямаме необходимия брой депутати и необходимите партньори. В такава ситуация ние не можем да съставим кабинет, не може да има стабилно правителство. Като няма стабилно правителство, не може да има стабилно управление. Това е все едно, който някой кара една кола, да зависи от други хора, които са отстрани, катастрофата е неизбежна."

След като от ГЕРБ-СДС не предложиха своя проектокабинет за гласуване в парламента, а от ИТН върнаха мандата, сега президентът трябва да реши на коя от останалите четири формации в Народното събрание да даде последна възможност да сформира правителство.

Ако и третият опит в 45-ия парламент се провали, Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

ВМРО

Активисти на ВМРО излязоха днес на протестна акция пред парламента срещу промените в Изборния кодекс и възможността за разкриване на неограничен брой избирателни секции в Турция.

„Предлага се уж грижа за сънародниците ни в Англия и САЩ, но ефектът ще е безконтролен вот в Турция. Това е страна, която отдавна скъсала с демокрацията“, пишат от партията в специално обръщение, което раздадоха под формата на листовки на идващите на работа депутати.

От ВМРО припомнят още, че на последните избори в Турция са гласували над 20 хил. души, а ако няма ограничение, според тях, те ще нараснат до 120 хил.

„За всички е ясно, че там гласува четвърто и пето поколение хора, които отдавна не знаят български и отдавна са излезли от българския обществено-политически живот“, заяви Александър Сиди, цитиран от БГНЕС. Според него тези гласове от Турция значително ще пренаредят цялостното подреждане в парламента.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: