Политическият пъзел - обзор за 24.4 2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 24.4 2021 г. Снимка: pixabay

Президент

Президентът Румен Радев обяви, че българското правителство е допуснало дълбок пробив в националната сигурност и следващ кабинет ще трябва да изяснява и да търси отговорност за това. Повод за неговите думи стана журналистически въпрос за шпионския скандал отпреди няколко седмици, при който бяха арестувани 6 бивши и настоящи висши военни и държавни служители, както и бяха изгонени двама руски дипломати.  
 

ГЕРБ-СДС

Очертават се кратки месеци живот пред този парламент. Беше грешка другите партии да не дойдат на разговор, врагове сядат на една маса и си говорят, опитахме се да постигнем консенсус. Те или се готвят за избори веднага, или проявяват политическа незрялост. Това заяви по БНТ предложеният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов.

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов намекна, че няма да издигне Йорданка Фандъкова за нов мандат като кмет на София.


„Демократична България"

„Демократична България" има много силен потенциал да подкрепи едно управление на промяната, да бъде сила за промяната. Реалността е, че ние се явихме на предишните избори с искане за мандат от гражданите, но те се произнесоха. Мнозинството от гражданите гласува за промяна, но възложи задачата за промяна на „Има такъв народ". Това заяви лидерът на „Демократична България" Христо Иванов пред БНТ. „Ако „Има такъв народ“ (ИТН) тръгне към реализиране на концепция за управление, т.е. това означава концепция и определени фигури, тези разговори биха станали много по-ясни и в този смисъл моят призив е да се направи такъв опит", каза Иванов.

„Изправи се! Мутри вън!"

По-вероятно е да има предсрочни избори, отколкото да няма. По-добрият вариант заради стратегическите цели, които партиите на протеста преследват, е да има правителство до Нова година, да се справи с определени задачи и да се отиде на избори след Нова година. Това заяви в предаването „Панорама" Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!".

Председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова заяви пред Би Ти Ви, че реакцията на ГЕРБ след вчерашната ѝ акция в сградата на „Булгартрансгаз" показвала, че в партията са гузни и има какво да крият. Тя определи последвалите нападки срещу нея като излишни и уточни, че няма да подаде оставка като председател на комисията по ревизията на управлението в последните 10 години.

Вчера Манолова и още членове на комисията посетиха централата на компанията с намерението да изискат документи за строителството на газопровода, продължение на „Турски поток" през българска територия.


ДПС

Вървим с бърза скорост към предсрочни избори. Ние сме готови за избори. Но от гледна точка на страната, нещата не стоят така. Това ще бъде тежка политическа грешка. Това заяви в студиото на „Панорама" Йордан Цонев от ДПС.

Според него темата „Росенец" е доказателство, че ще има предсрочни избори.
 

  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: