Политическият пъзел - обзор за 26.04. 2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 26.04. 2021 г.

ИТН разкриха своя кандидат за премиер, но няма да реализират мандата


„Има такъв народ" 

Слави Трифонов обяви с пост във Facebook, че кандидатът за премиер на партия „Има такъв народ” ще е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя обаче веднага ще върне мандата за съставяне на правителство. „За наша радост има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света. Ето например, имаме двама световни шампиони по шах. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама", пише Слави Трифонов.  
От президентството са уточнили, че официалното връчване на мандата все още не е насрочено.  

ГЕРБ-СДС 

„Ето това се казва „политически страхливец“! Страхливец е този, който със 165 заявили подкрепата си депутати казва, че са му недостатъчни и му трябват 240. С цялото ми уважение към Антоанета Стефанова. Ако тя е премиер, за всяко нещо ще ходи да пита депутата Трифонов? Не знам, на мен ми беше интересно да видя техните експерти министри така, както ние ги показахме.“ Така премиерът в оставка Бойко Борисов коментира решението на „Има такъв народ“.   

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасов на свой ред определи решението като бягство от отговорност.  
Според нея аргументите на лидера на ИТН Слави Трифонов, че партията му не среща подкрепа, са нелогични, тъй като парламентарният процес досега е показал пълна подкрепа за „Има такъв народ“. 

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС се отказа от внасяне в деловодството на Народното събрание на искане за оставката на депутата от „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова като председател на временната комисия за ревизия на управлението заради начина, по който тя, заедно с 4-ма членове на комисията, посетиха в петък държавното дружество „Булгартрансгаз“ и изискаха документация за проекта „Турски поток“. 
Партията внесе жалба в Конституционния съд срещу наложения от парламента мораториум върху отдаване на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация на правителството в оставка. 

БСП

Филип Попов от БСП коментира, че не е учуден от решението на партия „Има такъв народ“ и лидера й Слави Трифонов да върне мандата, тъй като с това, по думите му, показва, че не е способна да управлява. „Какво предстои за страната е трудно да се прогнозира, но нищо добро според мен. Защото виждате здравната криза, икономическата, социалната криза, актуализация на бюджета няма кой да направи на практика. Така че за бизнеса, за хората предстоят трудни времена“, каза Попов.  

„БСП е партия, която винаги е подхождала държавнически към своята дейност. Мисля, че ние сме единствените, които имаме в крайна сметка точна и ясна програма, дори и разписана за първите 100 дни, като стъпки, за разлика от всички останали партии. Друг е въпросът, дали БСП има възможност да реализира тази програма в това Kародно събрание“, добави депутатът от БСП. 

„Демократична България" 

Депутатът от Зелено движение и „Демократична България“ Борислав Сандов заяви пред БНР, че решението на партията „Има такъв народ“ да върне управленския мандат не е изненадващо. „Поведението на цялата група, както и мълчанието по ключово важни въпроси от страна на ИТН по-скоро издаваха, че те нямат намерение на съставят правителство и по-скоро целта в този парламент е да се променят изборните правила, за да се осигури по-честен вот и да се ходи към избори“, аргументира се той пред БНР. Сандов посочи, че предсрочни избори трябва да се проведат максимално скоро, за да има възможност за стабилно правителство преди началото на есента. 

„Изправи се! Мутри вън!” 

„Вотът на българския народ каза, че не иска управление на партиите от статуквото, а иска кабинет на промяната. Ние стоим зад това. Дали ние бихме взели трети мандат? Президентът първо трябва да реши на кого да го връчи. Не е логично да го даде на най-малката парламентарна група. Можем да носим отговорност, но не смятам, че е нормално зад гърба на най-малкия да се скрият големите.” Това заяви лидерът на „Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова на брифинг днес. 
Тя настоя парламентът незабавно да се заеме с проблемите на хората, а не само с „темите, които интересуват партиите”. Според нея проблемите могат да бъдат решени със законодателни промени и затова не трябва да се забравят предизборните обещания. Не е реалистично „Изправи се! Мутри вън!" да получи третия мандат за съставяне на правителство, смята тя. 

От своя страна зам.-председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън" Николай Хаджигенов изрази съжаление за решението за връщане на мандата и прогнозира, че предсрочните избори ще се отразят отрицателно на резултата на протестните формации.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: