Политическият пъзел - обзор за 27.04.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 27.04.2021 г. Снимка: pixabay

Президент

Президентът Румен Радев обяви, че в утрешния ден, 28 април, в 09,00 часа, на „Дондуков“ 2 ще връчи мандата за съставяне на правителство на партия „Има такъв народ”. Той ще бъде получен от кандидата за премиер Антоанета Стефанова.

Още акценти от деня:

 

Конституционният съд обяви даренията без лимит от физически и юридически лица за партиите за противоконституционни. Припомняме, че промяната беше приета в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2019 г., но съдът беше сезиран от президента Румен Радев. Решението на Конституционния съд е взето единодушно.

Премиерът в оставка Бойко Борисов прогнозира, че при евентуални предсрочни избори резултатите ще са сходни с тези от проведените в началото на месеца, но този път в парламента ще влязат и патриотите. Той коментира още, че промените в изборното законодателство ще се направят, за да се гарантира служебна победа на Румен Радев на предстоящите президентски избори. 

„Променят Избирателния кодекс, ама той не е за тия избори важен, той е важен за президентските избори, така че някой услугва на президента, за да има служебна победа. Да видим дали ще е така, някой като почне да прави с умисъл нещо, винаги народът го наказва. Явно, президентът колкото и да се мотае, а той се мотае само поради една тема – да си смени изборните правила за президентските избори.“

Лидерът на Има такъв народ” Слави Трифонов заяви на живо във фейсбук:

„Ние нямаме възможността да станем стабилен кабинет, защото просто нямаме необходимия брой депутати и необходимите партньори. Ако ние направим правителство, ще бъдем зависими от всички партии, които твърдят, че ще го подкрепят. Не може да се създаде правителство в тази ситуация, защото не може да има стабилност. Като няма стабилно правителство, не може да има управление. И допълни: „Какъв е проблемът да има нови избори? Това е логичният път на демокрацията. Никой не трябва да се страхува от прилагането на Конституцията.”

Освен това в днешния ден партия Има такъв народ" се отказа от идеята за отлагане на гласуване по пощата и настоя то да бъде въведено на първите парламентарни избори, които предстоят. Според техния проект отпадат ограниченията за секциите в чужбина. Създава се нов район Чужбина" и се въвежда изцяло машинно гласуване в гoлeмитe ceĸции, както и видеоизлъчване и видеозаснемане в избирателните секции и в изчислителния център. Предвижда се също смяна на Централната избирателна комисия и обжалваемост на решенията ѝ в максимално ĸpaтĸи cpoĸoвe.


„Изправи се! Мутри вън!“ няма да подкрепи правителство, излъчено от БСП, заяви днес председателят на парламентарната група на партията Мая Манолова

Още по темата във

facebook