Политическият пъзел - обзор за 27.04.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 27.04.2021 г. Снимка: pixabay

Президент

Президентът Румен Радев обяви, че в утрешния ден, 28 април, в 09,00 часа, на „Дондуков“ 2 ще връчи мандата за съставяне на правителство на партия „Има такъв народ”. Той ще бъде получен от кандидата за премиер Антоанета Стефанова.

Още акценти от деня:

 

Конституционният съд обяви даренията без лимит от физически и юридически лица за партиите за противоконституционни. Припомняме, че промяната беше приета в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2019 г., но съдът беше сезиран от президента Румен Радев. Решението на Конституционния съд е взето единодушно.

Премиерът в оставка Бойко Борисов прогнозира, че при евентуални предсрочни избори резултатите ще са сходни с тези от проведените в началото на месеца, но този път в парламента ще влязат и патриотите. Той коментира още, че промените в изборното законодателство ще се направят, за да се гарантира служебна победа на Румен Радев на предстоящите президентски избори. 

„Променят Избирателния кодекс, ама той не е за тия избори важен, той е важен за президентските избори, така че някой услугва на президента, за да има служебна победа. Да видим дали ще е така, някой като почне да прави с умисъл нещо, винаги народът го наказва. Явно, президентът колкото и да се мотае, а той се мотае само поради една тема – да си смени изборните правила за президентските избори.“

Лидерът на Има такъв народ” Слави Трифонов заяви на живо във фейсбук:

„Ние нямаме възможността да станем стабилен кабинет, защото просто нямаме необходимия брой депутати и необходимите партньори. Ако ние направим правителство, ще бъдем зависими от всички партии, които твърдят, че ще го подкрепят. Не може да се създаде правителство в тази ситуация, защото не може да има стабилност. Като няма стабилно правителство, не може да има управление. И допълни: „Какъв е проблемът да има нови избори? Това е логичният път на демокрацията. Никой не трябва да се страхува от прилагането на Конституцията.”

Освен това в днешния ден партия Има такъв народ" се отказа от идеята за отлагане на гласуване по пощата и настоя то да бъде въведено на първите парламентарни избори, които предстоят. Според техния проект отпадат ограниченията за секциите в чужбина. Създава се нов район Чужбина" и се въвежда изцяло машинно гласуване в гoлeмитe ceĸции, както и видеоизлъчване и видеозаснемане в избирателните секции и в изчислителния център. Предвижда се също смяна на Централната избирателна комисия и обжалваемост на решенията ѝ в максимално ĸpaтĸи cpoĸoвe.


„Изправи се! Мутри вън!“ няма да подкрепи правителство, излъчено от БСП, заяви днес председателят на парламентарната група на партията Мая Манолова

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: